Hlavní obsah
Zdraví

Význam péče o duševní zdraví v seniorském věku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Současný svět je světem překotných změn a nových úhlů pohledů. Zásadně se mění mimo jiné pohled na zdraví jako takové. Moderní medicína přestala oddělovat péči o tělo od péče o psychiku a duši člověka, včetně jeho sociálního kontextu.

Článek

Tyto změny a postoje jsou rovněž patrné v populaci, která se dnes řadí mezi seniory. Dožíváme se delšího věku a jsme i déle aktivní. Jsme konfrontování s potřebou ukotvení a srovnání si životních priorit, a to ve všech oblastech našich životů. Tyto situace staví seniory před nové životní výzvy.

Duševní zdraví v seniorském věku

Věděli jste, že samota má na fyzické zdraví stejný dopad, jako kouření? „Duševní zdraví je klíčovým aspektem celkového zdraví, a to bez ohledu na věk. V seniorském věku je duševní zdraví vnímáno jako jeden ze základních aspektů pocitu osobní spokojenosti a blahobytu.  Duševní zdraví je tedy samotnými seniory vnímáno jako významnější než materiální zajištění.“ říká Mgr. Kateřina Novotná, ředitelka Terapeutické linky Sluchátko.

Stárnutí nás vystavuje novým výzvám:

  • Odchod do důchodu je spojen s potřebou nových aktivit, pracovní proces, který nám zabíral velkou část dne, se vytrácí.
  • Mění se sociální interakce s okolím, více času trávíme sami se sebou, s blízkou rodinou. Tento sociální jev vytváří prostor na nová přátelství a taky otevírá staré rány a traumata.
  • Mění se i fyzická aktivita, množství pohybu a ochota se v pohybu udržovat.
  • Více potřebujeme lékařskou péči, vnímáme na osobní úrovni, že ubývají síly.

Ve svých životech mnoho věcí odkládáme až „na potom, v důchodu“. Místo „teď je na to čas“, přichází v důchodu smutek, strach z budoucnosti a další řada různých emocí a pocitů.

Na Masarykově univerzitě v Brně vznikla práce, sledující výskyt deprese a úzkostí u seniorů (Šenkýřová, 2013). Studie překvapivě potvrdila, že senioři trávicí důchod v domácím prostředí trpí psychickými problémy v závislosti na délce života v důchodu. Jinak řečeno, čím déle jsme v důchodu a doma, tím častěji se vyskytují duševní poruchy. Tento jev byl prokázán u více než 30 % sledovaných seniorů. Výskyt duševních poruch samozřejmě následně ovlivňuje širší rodinu a zvyšuje stresující zátěž mezi generacemi. Výskyt duševních poruch je dle této autorky dokonce významně vyšší v pobytových zařízeních pro seniory. Výzkumy uváděné v současné světové literatuře tyto výsledky potvrzují. Kateřina Novotná doplňuje „Stáří však není jen o úbytku sil, ale je rovněž o možnostech vyřešit stará zapadlá nedorozumění, nepohodu a přinést do rodiny i života nové a kvalitnější prožívání. Na všechna zmiňovaná témata máme dobrý nástroj – psychoterapii.“

Senior a psychoterapie

V době pandemie Covidu vznikly psychoterapeutické iniciativy pro pomoc především seniorům. Jednou z nich je Terapeutická linka Sluchátko, která je tady stále. Společně se Slezskou univerzitou v Opavě realizovali výzkum v rodinách pečujících o seniora a sledovali průsečíky témat s terapeutickými hovory na lince. Témata společná pro pečující rodiny a seniory se dotýkají především vztahů. Mnozí ze seniorů v psychoterapii řeší dlouhodobě narušené vztahy se svými dětmi, pocity osamění, pocity zbytečnosti nebo, že jsou jen na obtíž. Všechny tyto jevy prohlubují v rodinách napětí (to jsou zase pocity pečujících, kdy přesvědčují své blízké o opaku) a v závěru významně zhoršují fyzické zdraví seniorů.

Zpětná vazba od volajících a zpětná vazba z pečujících rodin, potvrzuje, že psychoterapie přináší nejen rozvoj respektujícího prostředí všech zúčastněných, ale i zlepšení fyzického zdraví. Fakt, že psychoterapie pomáhá zkvalitnit životy seniorů potvrzují i organizace poskytující sociální služby. Podle těchto zjištění tedy psychoterapie hraje klíčovou roli v péči o duševní a fyzické zdraví seniorů.

Přínos psychoterapie ve stáří

  • Zlepšení kvality života: Psychoterapie může pomoci seniorům zpracovat emoční bolesti, vyrovnat se se ztrátami a zlepšit jejich celkovou pohodu.
  • Prevence zhoršení duševního zdraví: Včasná intervence může zabránit eskalaci duševních problémů a snížit riziko vzniku závažnějších psychických onemocnění.
  • Podpora sociálního zapojení: Psychoterapie může povzbudit seniory k aktivnějšímu sociálnímu životu, což je klíčové pro udržení duševního zdraví.
  • Zlepšení fyzického zdraví: Duševní pohoda je úzce spojena s fyzickým zdravím. Redukce stresu a deprese může pozitivně ovlivnit imunitní systém a celkové fyzické zdraví.

Kde hledat?

V České republice poskytuje psychoterapii seniorům řada organizací a jednotlivců. Mezi hlavní poskytovatele patří:

  • Terapeutická linka Sluchátko

Nabízí zdarma psychoterapii po telefonu. Její unikátností je, že klient vytočí telefonní číslo 212 812 540 ze svého domova a okamžitě může mít svoji první až padesátiminutovou psychoterapii. Před ukončením hovoru si senior domlouvá termín své další terapii se svým psychoterapeutem. Bližší informace na www.linkasluchatko.cz

  • Kliničtí psychologové

Poskytují psychoterapii hrazenou z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

  • Psychiatrické léčebny a nemocnice

Některé psychiatrické léčebny a nemocnice mají specializovaná oddělení nebo programy pro seniory. Například Psychiatrická nemocnice Bohnice nebo Psychiatrická nemocnice Brno.

  • Centra duševního zdraví

Tato centra nabízejí integrovanou péči pro lidi s duševními problémy včetně seniorů. Například Centra duševního zdraví v Praze, Brně a dalších městech.

  • Sociální služby a neziskové organizace

Některé neziskové organizace a poskytovatelé sociálních služeb nabízejí psychoterapii jako součást komplexní péče o seniory. Příkladem mohou být organizace Sue Ryder, Elpida, Charita Česká republika, Život 90.

  • Domovy pro seniory a pečovatelské služby

Některé domovy pro seniory a pečovatelské služby zahrnují psychoterapii do svých služeb. Tyto služby často poskytují také poradny pro duševní zdraví seniorů.

  • Psychoterapeuti v soukromé praxi

Můžete je vyhledat prostřednictvím online databází a registrů, jako je například Česká asociace pro psychoterapii. Jejich služby si hradí sami senioři, což může být překážkou.

Psychoterapie je cestou ke spokojenějšímu stáří a k udržení si celkové kvality života. Není přínosné čekat na dobu, až budu potřebovat pomoci, ale je vhodné konzultovat svůj stav nepohody tady a teď. Duševní diskomfort přichází pomalu a plíživě a psychoterapie nám pomůže jej včas rozpoznat, uchopit a změnit. Rovněž nám pomůže udržet kvalitní blízké vztahy.

Pro porozumění a podporu zavolejte na Terapeutickou linku Sluchátko na číslo 212 812 540. Zde se budete cítit jako v klubu u spokojeného seniora.

Mgr. Ing. Kateřina Novotná, Mgr. Petr Fabián, Ph.D.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz