Hlavní obsah

STRAVOVÁNÍ PODLE MENSTRUČNÍHO CYKLU: Jak pochopit svůj cyklus a využít ho ve svůj prospěch

Ženám se odjakživa vyčítají „změny nálad“, větší citlivost a kolísající energie. Nestojí za tím však slabost nebo lenost, ale náš biologický rytmus.

Článek

Zatímco muži se řídí stabilním 24hodinovým rytmem, ženské tělo funguje v rámci zhruba 30denních cyklů, které zásadně ovlivňují hladinu hormonů, a spolu s tím i třeba energii, náladu, výkonost, chuť k jídlu, trávení a mentální nastavení.

Na první pohled to může působit nespravedlivě, avšak právě tato proměnlivost v sobě nese obrovskou výhodu.

Každá fáze menstruačního cyklu přináší jiné potřeby, ale i jiné možnosti a schopnosti.

V určitém období máme více energie a síly, zvládáme víc, jindy naše tělo potřebuje zpomalit-tehdy ale často lépe přemýšlíme a jsme kreativnější. Když pochopíme, co se v jednotlivých fázích v našem těle odehrává a naučíme se s těmito změnami pracovat, můžeme je otočit v náš prospěch a využívat je jako jeden z nejmocnějších nástrojů, které nám příroda dala.

1. MENSTRUČNÍ FÁZE (1.-5. den)

Co děje naším tělem?

  • vaginální krvácení v důsledku vylučování neoplozeného vajíčka a děložní sliznice
  • nízké hladiny estrogenu + progesteronu, a naopak nárůst prostaglandinů
  • nízká hladina energie
  • zvýšené zadržování vody v těle, menstruační bolesti, nadýmání

= fáze reflektivní:

  • období vhodné pro vnitřní zpracování, analýzu, (sebe)reflexi, odpočinek a regeneraci
  • stav pasivní, introvertní (podobný hibernaci)

Jak se v tomto období stravovat:

Zaměřte se na:

příjem:

  • železa pro doplnění jeho ztrát vlivem menstruačního krvácení (hovězí maso, vnitřnosti, tučné ryby, vejce, luštěniny, sušené švestky, datle)
  • vitamínu C pro podporu vstřebávání železa (citrusové plody, jahody, kiwi, rakytník, papriky, brokolice, květák)
  • hořčíku pro úlevu od bolesti a zmírnění křečí (luštěniny, hovězí maso, tofu, listová zelenina, ořechy/semínka, celozrnné výrobky, hořká čokoláda)
  • potravin s vysokým obsahem antioxidantů pro snížení zánětu v těle (bobulovité ovoce: borůvky/ostružiny/maliny, hořká čokoláda a kakaové boby, koření a bylinky: skořice/kurkuma/rozmarýn/šalvěj/hřebíček, listová zelenina)

a dostatečnou hydrataci

2. FOLIKULÁRNÍ FÁZE (1.-13. den)

  • dozrávání a vývoj vajíčka ve vaječníku
  • uvolňování folikulostimulačního hormonu
  • nárůst děložní sliznice
  • zvyšování hladiny estrogenu, a s tím související nárůst energie

= fáze dynamická:

  • dochází ke zlepšení mentálních schopností, zvýšení efektivity a produktivity práce, rozvoji schopnosti objektivního a logického rozhodování se
  • období optimální pro duševní práci: soustředění, učení se, zkoumání, strukturované myšlení + fyzickou vytrvalost
  • aktivní fáze – otevřenost vůči vnějšímu okolí (návrat fyzické síly a energie – často bývá asociována s potřebou činit změny a důležitá rozhodnutí)

Jak se v tomto období stravovat:

vhodné jsou:

  • potraviny s vysokým obsahem živin pro podporu tvorby estrogenu (sójové produkty, celozrnné výrobky, listová zelenina, quinoa, červené víno)
  • kvalitní zdroje plnohodnotných bílkovin (kuřecí maso, ryby)
  • zdravé tuky a omega 3 mastné kyseliny pro podporu zvýšené energetické potřeby a tvorby hormonů (avokádo, ořechy a semínka, tučné ryby, mořské řasy, lněná semínka, chia semínka, vlašské ořechy)
  • potraviny bohaté na vitamín E (ořechy, semínka, rostlinné oleje, avokádo)

3. OVULAČNÍ FÁZE (1.-13. den)

  • uvolňování zralého vajíčka z vaječníků do vejcovodů
  • nejvyšší hladiny pohlavních hormonů – hladina energie na vrcholu, zvýšené libido

= fáze expresivní:

  • období budování vztahů, komunikace, produktivity, týmové práce - vyšší míra empatie a citlivosti
  • stav pasivní, ale společenský (odklon od potřeby konat změny a prosadit se za každou cenu k přijímání reality takové, jaká je)

Jak se v tomto období stravovat:

vybírejte:

  • potraviny s vysokým podílem vlákniny (ovesné vločky, celozrnné výrobky, ovoce a zelenina)
  • probiotika pro udržení zdravé vaginální mikroflóry a mikrobiomu střev (kysané mléčné výrobky, kimchi, kvašená zelenina, fermentované obiloviny a nápoje)
  • potraviny s vysokým obsahem antioxidantů pro podporu imunitního systému a snížení zánětu (bobulovité ovoce, hroznové víno, listová zelenina, hořká čokoláda, fazole)
  • potraviny bohaté na vitamín C

4. LUTEÁLNÍ FÁZE (15.-28. den)

  • žluté tělísko uvolňuje progesteron (příprava dělohy na oplodnění)
  • v případě oplození dochází k nidaci vajíčka
  • pokles estrogenu
  • příznaky „premenstruačního syndromu“ (PMS), nižší hladina energie

= fáze kreativní:

  • originální myšlení, tvořivost, identifikace problémů a snaha nalezení jejich řešení, asertivita
  • aktivní stav (potřeba akce jako následek frustrace z klesající hladiny energie a fyzické síly)
  • tendence k uklízení, zbavování se starého a nepotřebného, rozhodování na základě intuice/pocitů, převaha podvědomého chování
  • PMS: pokles celkové výdrže i duševních schopností, a naopak nárůst fyzického napětí, frustrace (přecitlivělost, výkyvy nálad, emoční nestabilita, silné emoce, netrpělivost, úzkostné pocity)

Vhodné potraviny:

  • komplexní sacharidy pro udržení stálé hladiny glykémie (brambory, batáty, dýně, jablka, celozrnné výrobky)
  • potraviny bohaté na vitamíny skupiny B (B6) pro regulaci hladiny progesteronu a podporu produkce serotoninu (houby, luštěniny)
  • potraviny s vysokým obsahem zinku (maso, mořské plody, dýňová semínka, ořechy)

Seznam použité literatury:

  1. Gorczyca, A., Sjaarda, L., Mitchell, E., Perkins, N., Schliep, K., Wactawski‐Wende, J., … & Mumford, S. (2015). Changes in macronutrient, micronutrient, and food group intakes throughout the menstrual cycle in healthy, premenopausal women. European Journal of Nutrition, 55(3), 1181-1188. https://doi.org/10.1007/s00394-015-0931-0
  2. Gray, M. (2013). Cyklická žena. České Budějovice: Osule.
  3. Łagowska, K., Kazmierczak, D., & Szymczak, K. (2017). Comparison of anthropometrical parameters and dietary habits of young women with and without menstrual disorders. Nutrition & Dietetics, 75(2), 176-181. https://doi.org/10.1111/1747-0080.12394
  4. Racine, S., Culbert, K., Keel, P., Sisk, C., Burt, S., & Klump, K. (2011). Differential associations between ovarian hormones and disordered eating symptoms across the menstrual cycle in women. International Journal of Eating Disorders, 45(3), 333-344. https://doi.org/10.1002/eat.20941
  5. Souza, L., Martins, K., Cordeiro, M., Rodrigues, Y., Rafacho, B., & Bomfim, R. (2018). Do food intake and food cravings change during the menstrual cycle of young women?. Revista Brasileira De Ginecologia E Obstetrícia / Rbgo Gynecology and Obstetrics, 40(11), 686-692. https://doi.org/10.1055/s-0038-1675831

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám