Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Reálné zkušenosti při přechodu na elektromobilitu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DS

Elektromobil Enyaq

Reálné zkušenosti při přechodu na elektromobilitu

Článek

Naše firma používala až do konce roku 2021 všechna vozidla se spalovacím motorem, které mají řadu nevýhod od nutné výměny olejů, brzd až po zdravotně závadné emise, protože značná část jízd je po městech, kde je hodně lidí.

Před několika lety jsme instalovali na firemní objekt solární elektrárnu, která měla nejméně 9 měsíců v roce přebytky, tak v rámci výše uvedeného a snížení nákladů došlo k rozhodnutí objednat první elektromobil.

Po převzetí elektromobilu s nabíječkou Škoda jsme vůz začali užívat. Během prvních 14 dní jsme si zvykali na trochu jiný uživatelský přístup. Když jsme ráno přijeli do firmy a baterie byla na nižší úrovni (okolo 20 %) nebo jsme plánovali delší trasu ten nebo následující den, tak bylo vozidlo připojeno na nabíjení, když pak vyrážíte již neřešíte kolik je v nádrži a zda je někde po cestě benzínka, abyste nemuseli tankovat na dálnici. Naše cesty jsou obvykle do 400 km za den, a tak jedno nabití s dojezdem 500 km na silnici nebo přibližně 350-380 km na dálnici bylo většinou dostačující.

Tím, že jezdíme na naše služební cesty jsou velmi často na více než hodinu v místě, kde se vůz dal na nabíjení, nebyly nakonec problém ani cesty okolo 600 až 700 km po dálnici, čehož jsme se zpočátku mírně obávali.

K vozu jsme obdrželi i kartu PowerPass s níž je nabíjení velmi jednoduché. Značná část dobíjení vozu pořízeném s dotačním programem byla provedena z fotovoltaické elektrárny (přibližně 70 %), tedy elektřina byla vyrobena zcela bezemisně a cíl dotačního programu byl bezesporu naplněný.

Operační program: Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost – Nízkouhlíkové technologie - Elektromobilita

Název projektu: Elektromobilita - zavádění inovací do vozového parku

Registrační číslo projektu: CZ.01.3.14/0.0/0.0/19_252/0021761

Jméno žadatele: David Soukup

Termín realizace: 01.09.2020 - 17.10.2021

Způsobilé výdaje: 1 199 990 Kč, z toho dotace: 30%, tj. 297 518,10 Kč

Foto: DS

Informační cedulka

Cílem projektu bylo zavádění inovativních technologií v oblasti nízkouhlíkové ekologické dopravy - elektromobilita silničních vozidel. Smyslem projektu bylo tedy nahrazení stávajícího vozidla na konvenční pohon, které je využíváno především k provozu ve městě a to pořízením nového elektromobilu, tím dojde ke zvýšení využití efektivnějších a spolehlivějších nízkouhlíkových technologií. Tento cíl byl splněn.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám