Hlavní obsah
Rodina a děti

Fenomén alkohol a děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pxhere.com

Patříme mezi největší konzumenty alkoholu na světě. Tolerance k této droze je samozřejmostí a pití alkoholu prakticky nezbytností. Jaký to ale může mít dopad na naše děti?

Článek

Běžná tolerance dospělých k alkoholu může být důsledkem kulturních a sociálních faktorů a často se vztahuje k zvyklostem konzumace alkoholu v rodině a širším okolí. Pokud je alkohol běžnou součástí života dospělých, mohou se děti naučit, že alkohol je běžnou a přijatelnou součástí společenských událostí a oslav, jejich života.

Toto vnímání alkoholu jako normálního a běžného může mít vliv na vývoj a uvažování našich dětí. Mohou se naučit, že alkohol je prostředkem pro relaxaci a zvládnutí stresových situací a stane se tak součástí jejich vlastních zvládacích mechanismů. Pak hrozí, že se začnou uchylovat k alkoholu jako k způsobu řešení problémů, což může mít negativní dopad na jejich fyzické i duševní zdraví a budoucnost.

Jako rodiče jim pak vysíláme signály, že alkohol je nutnou součástí společenského života a že bez něj není možné se bavit a užívat s přáteli, spolužáky, známými. Tento stereotyp pak vede k pocitu, že musí konzumovat alkohol, aby se staly součástí společnosti a aby byly přijaty ostatními lidmi.

V neposlední řadě může běžná tolerance dospělých k alkoholu ovlivnit i fyzické a psychické zdraví dětí. Pokud jsou děti vystaveny pravidelnému a nadměrnému konzumu alkoholu, mohou trpět negativními důsledky, jako jsou poruchy spánku, zvýšená úzkost a deprese, problémy s pamětí a soustředěním, poškození orgánů a zvýšené riziko vzniku závislosti na alkoholu, případně dalších drogách.

Je tedy důležité, aby rodiče a dospělí dbali na to, jakým způsobem vnímají a konzumují alkohol, a aby byli svým dětem příkladem v tom, že se dá společenského života užívat i bez něj. Rodiče by měli vnímat především to, jak zásadní vliv mají na vývoj a chování svých dětí.

A jak z toho ven, jak minimalizovat negativní dopady konzumace alkoholu na děti?

  1. Je dobré s dětmi otevřeně mluvit o důsledcích nadměrné konzumace alkoholu a klást důraz na to, že rozhodně není v pořádku. Vysvětlovat jim, jak se správně chovat v situacích, kdy jsou s alkoholem konfrontovány, například jak odmítnout alkohol, nebo jak najít bezpečné a zdravé prostředí.
  2. Měli bychom být příkladem a dětem ukázat, že je možné být spokojený a šťastný i bez alkoholu. Rodiče mohou při oslavách, narozeninách a jiných společenských událostech nabízet (konzumovat) i nealkoholické nápoje a ukazovat tak, že alkohol není nezbytnou součástí zábavy.
  3. Pokud jsou rodiče, nebo někdo jiný v rodině, závislí na alkoholu, měli by hledat pomoc u odborníků. V rámci terapie mohou získat nástroje, jak se naučit žít bez alkoholu a jak minimalizovat negativní dopad své závislosti na děti.
  4. Snažme se dětem především vytvářet zdravé prostředí, kde se cítí bezpečně a milovaně. Jděme jim příkladem tím, že povedeme zdravý životní styl, pravidelně budeme sportovat a zdravě se stravovat.

Jako nejlepší řešení se jeví zejména cesta jít dětem dobrým příkladem, protože do určitého věku na ně máme ten největší a nejzásadnější vliv především my, rodiče a nejbližší rodina, ale ruku na srdce, pro spoustu z nás je to také cesta nejtěžší .

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám