Hlavní obsah

Děti a technologie, bez tablety ani ránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image by pch.vector on Freepik

V dnešním digitálním věku jsou technologie neodmyslitelnou součástí života. Děti se s nimi setkávají již od útlého věku, ať už jde o chytré telefony, tablety nebo počítače. Tyto zařízení nabízejí mnoho přínosů, ale také s sebou nesou rizika.

Článek

Nárůst digitální závislosti

Mladistvých s nutkavou závislostí na digitálních technologiích přibývá. Před covidem tvořili digitálně závislí asi třetinu případů, nyní už je to polovina. Situace, kdy selže veškerá domluva a rodiče nedokážou situaci s dítětem zvládnout, jsou častější. Někdy se snaží odebrat dítěti mobil nebo počítač, a dojde k napadení. Často se ukáže, že výchovné problémy byly přítomny odjakživa, jen si to rodiče nemysleli. Děti mají problém s běžnými hranicemi, rodiče o nich mnoho nevědí a nejsou schopni s nimi normálně komunikovat.

Prevence a včasné rozpoznání

Je důležité problémy s digitální závislostí rozpoznat co nejdříve. Čím později se problém zachytí, tím je to komplikovanější a dražší. Lékaři z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze vypracovali manuál pro praktické lékaře, který jim má pomoci při určení správné diagnózy při preventivní prohlídce. Online kurzy jsou dostupné pro všechny zájemce.

Moderní technologie jsou součástí našeho života, ale je důležité sledovat, jak ovlivňují naše děti. Prevence a včasné rozpoznání problémů jsou klíčové pro jejich zdravý vývoj.

Ale já osobně si ve skrytu myslím, že to není tak zlé. Jsou nejenom střílečky, ale i logické hry, nebo vědomostní, nebo třeba piškorky. To přece taky bystří mysl dítěte, ne?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám