Článek
Každý z nás k ní má trochu jiný vztah. Někdo má rád silné espresso, jiný pije kávu s mlékem a cukrem a další chodí do kaváren. Káva se stala součástí naší každodennosti, a možná právě v tom, jakou si vybereme, se dá číst víc, než by se zdálo.
Češi bez kávy nefungují. Osm z deseti ji pije každý týden
Podle výzkumu agentury Ipsos pije alespoň jednou týdně kávu 84% Čechů. Téměř polovina z nich denně, a to nejčastěji doma. Další průzkum společnosti Nielsen Admosphere ukázal, že hlavním důvodem není ani kofein, ani společenský rituál, ale prostě chuť. Právě pro chuť ji pije více než 60% dotázaných.
V posledních letech se však i tady mění způsob, jak ji pijeme. Na mapě přibývají malé pražírny, a městské kavárny experimentují s filtry, aeropressem nebo cold brew. Mladší generace se víc zajímá o původ zrn i etický dopad výroby. Zatímco v devadesátých letech patřila česká kuchyně instantní kávě a turku, dnes se i v menších městech objevují podniky, které servírují nápoje s pěnou nebo s rostlinnými variantami mléka.
Co o nás může prozradit náš šálek
O vztahu mezi osobností a tím, jakou kávu pijeme, se mluví často, ale věda na něj nahlíží s nadhledem. Klinická psycholožka Dr. Ramani Durvasula provedla průzkum mezi 1 000 lidmi a zjistila určité souvislosti mezi osobnostními rysy a oblíbeným typem kávy. Výsledky zveřejnila v knize You Are WHY You Eat: Change Your Food Attitude, Change Your Life.
Černá káva
Milovníci černé kávy bývají praktičtí, přímočaří a věrní svým návykům. Mají rádi jednoduchost a nepotřebují kolem sebe zbytečné komplikace. Jsou spolehliví, ale někdy působí uzavřeně nebo tvrdohlavě. Věci dělají po svém a nemají potřebu je příliš vysvětlovat.
Latte a cappuccino
Ti, kdo si dávají kávu s mlékem, často působí otevřeně a přátelsky. Rádi pomáhají ostatním, jsou společenští a empaticky vnímají své okolí. Většinou chtějí, aby se lidé kolem nich cítili dobře. Občas to však s péčí o druhé přehánějí a zapomínají přitom na sebe.
Ledová a ochucená káva
Pijáci ledové nebo ochucené kávy bývají hraví, tvořiví a spontánní. Rádi zkoušejí nové věci, vyhledávají zážitky a neberou život příliš vážně. Často působí mladistvě a přitažlivě, i když někdy mohou být lehkomyslní nebo nerozhodní.
Decaf a rostlinné alternativy
Lidé, kteří si dávají bezkofeinovou kávu, rostlinné mléko nebo zkátka baristovi diktují složitější objednávky, mají většinou silnou potřebu mít věci pod kontrolou. Jsou pečliví, organizovaní a důslední. Často se zajímají o zdraví a rovnováhu. Za jejich přesností se většinou skrývá snaha žít vědomě a mít nad svým životem jistý řád.
Instantní káva a turek
Kdo zůstává u instantní kávy nebo klasického turka, bývá nenáročný a věrný svým zvykům. Tito lidé oceňují jednoduchost, nepotřebují kolem kávy dělat divadlo a drží se toho, co mají vyzkoušené. Jsou praktičtí a skromní, občas trochu odkládají věci na později, ale většinou si život zbytečně nekomplikují.
Výběrová a fair-trade káva
Ti, kteří dávají přednost výběrové nebo eticky vyráběné kávě, bývají svědomití, zodpovědní a otevření světu. Mají smysl pro hodnoty a rádi dělají rozhodnutí, která dávají smysl nejen jim, ale i okolí. Podle studie zveřejněné v časopise Food Quality and Preference jsou to lidé s větší mírou extroverze a svědomitosti, kteří jsou ochotni zaplatit víc za férový původ kávy.
Na našem šálku se podepisují zvyky, prostředí i životní styl
Durvasula však sama upozorňuje, že podobné výsledky jsou spíš hravým pozorováním než exaktní vědou. „Nejsme víc definováni svou kávou než znamením zvěrokruhu,“ napsala. Preference totiž ovlivňuje spousta jiných věcí, například kultura, výchova, finanční možnosti i zdravotní omezení.
Možná tedy nejde o to, jaký typ člověka káva prozrazuje, ale spíš o to, co vypovídá o naší době. Starší generace ji pije pro klid a pohodu, mladší pro styl a chvíli pro sebe. A tak až příště budete zalévat instantní směs nebo budete čekat, až barista vytvoří na pěně srdíčko, zkuste si všimnout, co se vám při tom honí hlavou. Možná právě to, jak pijeme kávu, neříká nic o naší osobnosti, ale hodně o tom, jak se chceme cítit.
