Článek
Když se řekne nemocniční strava, většina lidí si vybaví ne příliš chutná jídla s minimální výživovou hodnotou. „Kdybych měla shrnout, co v nemocniční stravě chybí, je to skutečné, vyživující jídlo, jsou to bílkoviny a zelenina, je to chutná úprava a servírování, je to možnost vybírat si,“ shrnuje pro Blesk výživová specialistka PharmDr. Margit Slimáková. Dlouhodobě upozorňuje na to, že strava v českých nemocnicích často neodpovídá výživovým potřebám pacientů.
Rohlíky, koblihy a beztvaré omáčky
V některých nemocnicích je běžnou součástí jídelníčku pečivo bez jakékoliv nutriční hodnoty. „Úplně nejhorší je samozřejmě verze koblihová, se kterou jsme se dokonce setkali opakovaně i na dětských odděleních a někdy dokonce jako oběd,“ popisuje Slimáková. Podle ní tato jídla nejenže nenabízí potřebné živiny, ale také mohou přispívat k podvýživě pacientů.
Podobně problematické jsou dia a light produkty, které se stále objevují v nabídce nemocnic. Podle Slimákové jsou dia a light produkty převážně slazené fruktózou, která je jako sladidlo nevhodná pro úplně každého, pro diabetiky speciálně.
A co hlavní jídla? Často jde o těstoviny s vodovou omáčkou nebo talíře s mixem surovin, které nevypadají příliš vábně. „Jídlo, které nenadchne, odradí, často se nejí, pacient je buď hladový a za pár dnů směřuje k podvýživě, nebo se nám dojídá v nemocničních bufetech z nezdravostí, které se tam běžně nabízejí,“ dodává Slimáková.
Pozitivní příklady existují
Naštěstí ne všechny nemocnice ustrnuly v čase. Existují výjimky, které dokazují, že i za současných finančních podmínek lze podávat chutná a výživná jídla. Havířovská nemocnice je jedním z průkopníků. „Avokádo, cizrna, čedar nebo thajské nudle tam nepovažují za sprostá slova, ale vítané oživení jídelníčku,“ říká foodwriterka Petra Tajovský Pospěchová.
V Havířově začali se změnami v porodnici, kde maminky dostávají na výběr mezi obloženým talířem se zeleninou a obilnou kaší. K obědu pak pacienti nevyžadující speciální dietu volí mezi třemi různými jídly. Podobně inspirativní změny proběhly v Novém Městě nad Metují, kde hlavní nutriční specialistka zároveň vede stravovací provoz, což jí dává možnost ovlivnit celkovou kvalitu podávané stravy.
Pozitivní vývoj potvrzuje i šéfkuchař Nemocnice Na Bulovce Petr Hajný, který přiznává, že když do nemocnice nastoupil, byl v šoku z toho, jak strava vypadala. „Ale vnímal jsem to jako misi,“ říká v rozhovoru pro ČT24. Podle něj se situace v některých nemocnicích lepší – důležité je ale změnit nejen suroviny a receptury, ale i celkový přístup k nemocniční gastronomii.
Boj za systémovou změnu
Margit Slimáková se snaží situaci v nemocnicích měnit systematicky. Společně s think tankem Globopol vytvořila návrh Metodického doporučení pro Ministerstvo zdravotnictví. „V nemocnicích a zdravotnických zařízeních, která se dobrovolně zapojila do projektu, se podařilo prokázat, že zlepšení možné je. I v rámci současných možností a finančních limitů jde v nemocnicích připravovat chutná jídla ze skutečných potravin a dát možnost pacientům spolurozhodovat o výběru své stravy,“ vysvětluje pro Flowee.
Navzdory snahám se však návrh doporučení zatím nepodařilo oficiálně prosadit.
Galerii nemocničních jídel najdete zde.
Zdroje: