Hlavní obsah
Rodina a děti

Boje o letní tábory jsou na spadnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Kam v létě udat děti? Každý rok si pokládáme stejnou otázku, kterou lze řešit například příměstskými tábory. Jenže o ty je vždy obrovský zájem a není samozřejmé, že se na nás dostane.

Článek

Ťukáte si na čelo a při tom si říkáte, proč řeším letní tábory, když je teprve únor? Jste-li pracující rodiče malých dětí a nemáte možnost neustálého hlídání prarodiči nebo tetičkami, asi víte, že prázdniny potřebujete plánovat s dostatečným předstihem. Trn z paty vám vytrhnou například letní tábory, kde si děti užijí spoustu zábavy. Rodiče mohou být v práci, aniž by si vyčítali, že děti nemají zajištěný smysluplný program. Co se týká naší rodiny, preferujeme pestrou nabídku příměstských táborů, které pořádá místní Dům dětí a mládeže (DDM), kam děti dochází také na kroužky v průběhu školního roku. Přihlašování na tábory na většině místech právě začíná a už teď je jasné, že se neobejde bez nervozity. Na příměstské tábory za hubičku chtějí všichni. Taková je realita, ať chcete nebo ne.

Příměstské tábory jdou na dračku

Jako pracující matka dvou malých dětí o tom vím své. Oproti pobytovým táborům bývají příměstské mnohem levnější, což je důvodem, proč jsou pár minut po spuštění zápisu fuč. Loni jsem si na webu DDM vybrala několik táborů s předstihem, ale v den zápisu se mi stalo, že jsem 15 minut po jeho spuštění přišla na to, že zápis se mi pod tíhou denních povinností naprosto vykouřil z hlavy. Ačkoliv jsem to šla ihned řešit, žádný tábor, který by pro nás připadal v úvahu, už bohužel nebyl dostupný. Kdo dřív přijde, ten dřív mele, ale já jsem to tentokrát nebyla. Letos musím být bystřejší.

Můžete využít příspěvek zdravotní pojišťovny

Dovolím si jeden praktický tip. Přesto, že příměstské tábory nejsou oproti pobytovým až tak nákladné, každá sranda něco stojí. Konkrétně my máme v plánu zapsat obě děti na tři příměstské tábory, což vychází na necelých 12 000 Kč. Za pokrytí tří prázdninových týdnů pro dvě děti tuto částku vnímáme jako velmi slušnou, ale dalšímu snížení ceny se rozhodně nebráníme.

Věděli jste, že některé zdravotní pojišťovny přispívají na letní tábory, včetně těch příměstských? Například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, která se týká právě naší rodiny, nabízí příspěvek na letní tábory až 1 500 Kč v rámci preventivních programů. Byla by škoda toho nevyužít a pokud také rádi ušetříte nějakou tu kačku, myslím si, že není od věci pozjišťovat, jak je na tom s podobnými příspěvky vaše pojišťovna.

Anketa

Využíváte příspěvky od zdravotních pojišťoven na letní tábory?
Ano, každá koruna je dobrá.
44,4 %
Ne, jsem líný / líná zajišťovat všechny potřebné náležitosti.
11,1 %
Ne, naše pojišťovna nemá v nabídce příspěvky na letní tábory.
33,3 %
Ne, ale vedou mě k tomu jiné důvody.
11,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Rádi bychom shrábli vše, co potřebujeme

Než zapíšeme děti na příměstské tábory, svoláváme s manželem domácí miniporadu, na které se bavíme o tom, co nás o prázdninách čeká, kdy budou děti u babiček, kdy pojedeme na dovolenou a které týdny je potřeba pokrýt tábory, protože někdy musíme být i v práci.

Po této fázi máme jasno, které termíny je třeba obsadit, podle toho hledáme vhodné tábory a zároveň u jiných maminek sonduji, jestli se na stejné tábory přihlásí i spolužáci našich dětí. Znáte to, není nad to, když děti mají na táboře parťáka, kterého znají ze školy a ze školky.

Výsledek je zatím nejistý

Na spuštění zápisu letních táborů zatím čekáme. Před jeho propuknutím otestujeme, zda vše funguje, a poté v tomto závodu klikáme v rezervačním systému, jak nejrychleji dokážeme, a připadáme si tak jako v soutěži o nejrychlejšího klikače. Pokud by se náhodou nepodařilo shrábnout všechny tábory, které potřebujeme, čeká nás hledání alternativ, které jsou často mnohem dražší. Jak to dopadne, se teprve uvidí.

Milí rodiče, držím vám pěsti! Ať jste u zápisů letních táborů úspěšní, pokryjete termíny, které potřebujete, a zajistíte dětem pěkný letní program. A samozřejmě, pokud nevyjdou všechny letní tábory, jak si přejeme, zase se s tím nějak vypořádáme. Nic jiného nám ani nezbývá.

Anketa

Máte podobné zkušenosti se zápisy na letní tábory?
Ano, obzvlášť u levnějších táborů je to boj.
57,1 %
Ne, zatím se na nás vždy dostalo.
28,6 %
Letní tábory nevyužíváme.
14,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz