Hlavní obsah
Rodina a děti

Den matek by neměl být jediným dnem, kdy maminkám věnujeme zvláštní pozornost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Blíží se den matek. V tento den slavíme všechny moudré, laskavé a neúnavné maminky, které nám daly život.

Článek

Den matek se slaví každý rok druhou neděli v květnu. Je to příležitost k oslavě, ale také k projevení vděku za to, co pro nás maminky dělají a jak moc jsou pro nás důležité.

Propagátorkou Dne matek byla Alice Masaryková

Tento den se v Československu začal slavit v roce 1923 a jeho propagátorkou byla Alice Masaryková. Po druhé světové válce byl postupně zatlačován do pozadí oslavami Mezinárodního dne žen, ale v některých rodinách se připomínal nadále. Veřejně se znovu začal slavit až po roce 1989.

Ačkoliv to tak nemusí být vždy, maminky jsou často našimi oporami a proto je důležité, abychom si uvědomovali, jakou roli hrají v našem životě.

Vděčnost může být nejkrásnějším dárkem

Každý z nás si jistě vzpomene na chvíle, kdy nás naše matky objímaly a hladily, kdy nám pomáhaly překonávat výzvy a řešit problémy.

Naše vděčnost může být tím nejkrásnějším dárkem, kterým jim můžeme poděkovat za vše, co pro nás udělaly a stále dělají.

Láskyplné maminky si zaslouží v tento den zvláštní pozornost. Můžete jim koupit květiny, vyrazit si na procházku, pozvat na oběd. Pokud jste od sebe daleko, můžete jí zavolat nebo poslat dopis s poděkováním za všechno, co pro vás udělala. Malá gesta mohou mít obrovský pozitivní dopad.

Díky maminkám jsme se stali tím, kým jsme dnes a neměli bychom na to zapomínat.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Věnujme maminkám pozornost i v jiné dny v roce

Připomeňme si, jak moc jsou naše maminky důležité a jak moc je milujeme. Ať už se s nimi setkáme osobně nebo jim jen zavoláme, nezapomeňme jim poděkovat za to, co pro nás dělají a jak moc je máme rádi. Je to skvělá příležitost k vyjádření naší vděčnosti a lásky k maminkám.

Já se s maminkou v tento den sice neuvidím osobně, ale zavolám jí a budeme si určitě alespoň hodinu povídat (takto to máme i při telefonátech v kterýkoliv jiný den). Nemáme ve zvyku oslavy přehánět, ale to, že si vzpomeneme, je pro nás důležitou symbolikou a mamince to udělá radost. V jiné dny v roce se snažím chovat se k ní s úctou i přesto, že názorově někdy narážíme. Maminku mám ráda a vážím si jí za vše, co pro mě udělala.

Také jsem maminka. Mám malé děti, přičemž mladší chodí teprve do školky. Už teď se těším na besídku, kterou děti pilně připravují právě pro maminky a která je vždy dojemná.

Foto: Epicwoman

Obrázek od dcery.

Den matek by ovšem neměl být jediným dnem, kdy mamince věnujeme zvláštní pozornost.

Anketa

Popřejete mamince k svátku matek?
Ano
88,9 %
Ne
0 %
Jiná možnost
11,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

V článku jsou použity podklady z hesla Den matek na české Wikipedii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz