Hlavní obsah
Názory a úvahy

HHC v gumových medvídcích? Obaly by neměly být atraktivní pro děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

HHC je látka s podobnými účinky jako THC. Na český trh dorazila z USA a doposud je u nás legální. Fotografie je pouze ilustrační.

Porucha vědomí a hospitalizace školáků na jednotce intenzivní péče po tom, co snědli gumové medvídky s obsahem HHC. Děsí mě dostupnost psychoaktivní látky dětem a znepokojuje mě forma, ve které je prodávána.

Článek

HHC (hexahydrokanabinol) je hydrogenovaný derivát tetrahydrokanabinolu (THC). Pomocí přírodního THC byl poprvé syntetizován v roce 1947 Rogerem Adamsem a jde o psychoaktivní látku, která má prý uvolňující účinky, zmírňuje bolest a také může navozovat lepší spánek. Nežádoucí účinky, kterými mohou být například poruchy vědomí, úzkosti, zrychlené dýchání nebo poruchy srdečního rytmu, se mohou dostavit zejména, přeženete-li to s množstvím.

Gumoví medvídci svádí ke konzumaci dětmi

Nedávný případ předávkování školáků v Karlovarském kraji HHC a následná hospitalizace na jednotce intenzivní péče s poruchou vědomí vyvolala velkou diskuzi. V České republice prý bohužel nejde o ojedinělý případ a nemocnice řeší další otravy způsobené HHC přesto, že na špici jsou stále otravy alkoholem. Jsem matka malých dětí, a ani mě zpráva z Karlovarského kraje nenechává zcela chladnou.

Co mě děsí, je především forma, v jaké lze HHC sehnat. Zmínění školáci snědli gumové medvídky s obsahem HHC. Neříkám, že je to tento případ, každopádně bonbony v pěkném barevném pytlíčku s dětskými motivy děti vyloženě lákají a řekla bych, že to je k velkému zamyšlení. Snadno tak může dojít ke konzumaci bonbonů, aniž by požití HHC bylo záměrem. Pokud mají děti navíc možnost koupě v automatech, je to špatně. Když si chci koupit lahev alkoholu určenou třeba jen jako dárek k narozeninám, občas mi v mých čtyřiceti letech prodejci kontrolují i občanku. Není to trochu zcestné?

Foto: Epicwoman

Jeden z HHC automatů v okolí. Zaujalo mě, že „bod 3. Protáhněte občanku“ je přeškrtnutý, ale nákup jsem nezkoušela.

Legální látka, o které toho moc nevíme

Nejsem žádná puritánka, sama fandím legalizaci konopí a vážně mi přijde absurdní, že THC, o němž už máme nějaké povědomí, není stále legální a HHC, o kterém zatím není dostatek studií a informací, seženete volně na e-shopech a v automatech umístěných například v obchodních centrech. Nemám osobní zkušenost ani ambice HHC vyzkoušet a už vůbec netoužím po tom, aby se k této psychotropní látce dostaly moje děti. Jaké dopady na lidský organismus a psychiku bude mít tato nedostatečně známá látka v budoucnu?

Někteří lidé se diví, proč se tolik řeší HHC či kratom, ale cigarety a alkohol ne, když jsou prý mnohem škodlivější. Je to asi proto, že alkohol a cigarety jsou tu s námi dlouho, čímž je bereme jako běžnou součást, o které máme vyšší povědomí. Na druhé straně, ohledně HHC toho mnoho nevíme, a proto také vyvolává spoustu otázek. Chtěla bych vyzdvihnout fakt, že alkohol a cigarety nejsou snadno zaměnitelné například za dětský džus či žvýkačky, jako je tomu u gumových medvídků v pěkném balení, ale s obsahem HHC.

Úplný zákaz není řešení, ale regulace by zde být měla

K zákazu prodeje HHC v Evropě se už uchýlilo například Dánsko, Belgie, Rakousko, Švédsko a Itálie. V České republice má zatím stále zelenou s tím, že úplný zákaz není řešením a místo toho by měl být kladen větší důraz na ochranu dětí i dospělých. A zde si můžeme položit otázku. Je kladený důraz na bezpečí dětí dostatečný? Řekla bych, že není, vzhledem k případům intoxikace dětí a snadné dostupnosti.

Úplný zákaz by pravděpodobně vedl k rozvoji černého trhu, ale byla bych ráda alespoň za programy prevence, minimalizaci dostupnosti dětem a zákaz prodeje ve formě, která připomíná dětské laskominy, jako jsou gumoví medvídci. Obal by rozhodně neměl být atraktivní pro děti, které dětské motivy lákají. Vždyť například prarodiče rádi dopřejí dětem to, o co si řeknou, a pokud děti naláká zrovna automat v obchodním centru a prarodiče budou k nákupu svolní, protože produkty jim na první pohled nepřijdou závadné a o HHC nikdy neslyšeli, průšvih může být na světě. Myslím si, že není radno zahrávat si s neznámými látkami a doufám, že se dočkáme kroků, které povedou k minimalizaci rizik.

Anketa

Měl by HHC zůstat legální?
Ano.
5,6 %
Ne.
94,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 161 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz