Hlavní obsah
Psychologie

Introverze není slabost, ale skrytá síla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Spousta lidí považuje introverty za osamělé, nudné a neschopné. Toto nepochopení a nedostatek respektu vede k tomu, že introverti se cítí méněcenně. Pod maskou introverze ale může být v mnoha situacích skutečná síla.

Článek

Introverti jsou lidé, kteří se cítí dobře, když jsou sami, a potřebují čas na sebe. Když jsou v přítomnosti většího počtu lidí, mohou se cítit nekomfortně a často unaveně a vyčerpaně. Zvláště pak, pokud jde o lidi, které neznají. To se často setkává s nepochopením zejména v extrovertnějších společnostech.

Tito lidé jsou obvykle velmi dobře zaměření na své myšlenky a pocity, což jim umožňuje být kreativnější a více soustředění na důležité úkoly. Pokud se cítí pohodlně a jsou schopni se soustředit na svou práci, mohou dosáhnout vynikajících výsledků.

Schopnost vytvářet hluboké a déletrvající vztahy

I když se introverti mohou v přítomnosti ostatních cítit unaveně, mají dobrou schopnost vytvářet hluboké a smysluplné vztahy s těmi, kteří jsou jim blízcí. Jsou to často ti, kteří vytvářejí silné rodinné vazby a velmi loajální přátelství, umí dobře naslouchat ostatním a nechybí jim empatie. Hluboké vztahy upřednostňují před těmi povrchními.

Protože introverti potřebují čas na samotu, mají také mnohem větší možnosti pro osobní rozvoj. Jsou to lidé, kteří mohou využít čas na různé aktivity, které jim umožňují uvolnit svou kreativitu a přemýšlet o věcech, které je zajímají.

Trpělivost a pečlivost

Introverti obvykle ví, co chtějí, a jsou si vědomi svých silných a slabých stránek. Mají tendenci pracovat na svých cílech pomaleji, ale o to pečlivěji. To jim umožňuje dosáhnout většího úspěchu a kvality výsledků. Kromě toho jsou introverti obvykle velmi samostatní a schopní se soustředit na úkoly na dlouhé období bez vnější motivace.

Mnoho introvertů také vyniká v oblastech, které vyžadují soustředění a trpělivost, jako je například vědecký výzkum nebo tvůrčí psaní. Tito lidé se často stávají odborníky v oblastech, které vyžadují pečlivou a detailní práci.

Pár příkladů za všechny

Například Albert Einstein, Bill Gates nebo J. K. Rowling. Všichni zmínění dokázali využít svou introverzi jako sílu a dosáhnout velkých úspěchů.

V dnešní společnosti je často kladen důraz na extrovertní vlastnosti, jako je společenskost, vřelost a energie. Introverti jsou proto často vystaveni tlaku, aby se stali více extrovertními. Nicméně, jak vidíte na výše uvedených příkladech, využije-li se introverze jako síla, může to být velkým přínosem.

Pokud vás toto téma zajímá, doporučuji shlédnout níže sdílené video, ve kterém je o introverzi pěkné povídání.

Využijte introverzi ke svému prospěchu

Pokud patříte mezi introverty jako já, měli byste si uvědomit, že vaše introverze není slabost, ale spíše skrytá síla a jiný způsob vnímání světa. Introverti se mohou zdát zdrženliví a uzavření, což ale nemusí být na škodu. Pokud se dokážeme přijmout a využít své introvertní vlastnosti k našemu prospěchu, můžeme dosáhnout úspěchu a naplnění. Nepokoušejme se být někým, kým nejsme, ale naučme se rozvíjet své vlastní schopnosti, aby nás mohly vést k úspěchu a štěstí v našem osobním i profesním životě.

Anketa

A co vy? Patříte také mezi introverty nebo jste extrovert?
Jsem introvert.
81,1 %
Jsem extrovert.
2,7 %
Něco mezi extrovertem a introvertem.
16,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 37 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz