Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jsou roztomilá videa s opičkami projevem lásky ke zvířatům nebo už jde o týrání?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DreamStudio

Poslední dobou mi sociální sítě často nabízí ke zhlédnutí videa s roztomilými opičími mláďátky. Musím říct, že mi to nedalo a na několik z nich jsem se skutečně podívala. Mám rozporuplné pocity, ale převažují ty negativní.

Článek

Lidé využívají opice a jiná zvířata pro různé účely. Pořizují si je jako domácí mazlíčky, někdy také pro vědecké účely, jako zdroj potravy a z mnoha dalších důvodů. Mnoho lidí si bohužel pořizuje opičky jako malá a roztomilá zvířátka, která jsou velmi populární díky svému chování a způsobu, jakým se pohybují.

Lidská maminka s načančanými opičími miminky

Na zahraničních videích, která jsem viděla, je paní, která se prezentuje jako maminka roztomilých opičích miminek. Často jim chystá do uzavřené misky jídlo, opičky nechává v napětí, a když už krabičku konečně otevře, opičky jsou pořád udržované v napětí, protože tato takzvaná opičí maminka si ještě dává na čas s loupáním a krájením. Na videích jde vidět, jak si opička chce ovoce vzít, ale na druhé straně se bojí. Opičky jsou neskutečně poslušné a říkám si, jak je paní vycvičila, aby tak poslouchaly, a vůbec, co se asi děje mimo kameru.

Jindy jsou opičky namaškařené do oblečení, mají plenku nebo dostanou kojeneckou láhev s džusem. Samozřejmě se opět musí téměř bez hnutí dívat, jak „maminka“ pomalu vše rozbaluje, nalévá a teprve potom mohou pít. Když udělají krok vpřed nebo se dotknou jídla, jsou okřiknuty a odsunuty zase zpátky. Viděla jsem také koupání v umyvadle se spoustu šampónu, který ale nebyl dobře opláchnutý. Uspávání opičího miminka vypadá tak, že „maminka“ opičku hladí a až usne, dlouho ji aranžuje, aby vypadala co nejroztomileji.

Co se asi děje mimo kameru?

Videa na první pohled můžou vypadat roztomile, opičky jsou krásné. Ale řekla bych, že tohle všechno je tak nepřirozené. Proč opičí mláďátka nejsou se svou opičí matkou? Jsou to divoká zvířata, ne lidská miminka. Jak by se chovatelům těchto opiček asi líbilo, kdyby si nás jako miminka vzala opice a vychovávala nás, učila chodit po čtyřech, skákat po stromech. Vím, asi je to trochu přitažené za vlasy.

Co se asi děje, když se vypne kamera? Jaktože jsou opice tak poslušné? Jak se asi cítí? Co se s nimi stane, až vyrostou? Bude se o ně tato „maminka“ i nadále starat? Můžou být takto spokojené? Vyvstává spousta otázek.

Zvířata nejsou hračky

Je důležité, abychom si uvědomili, že zvířata nejsou našimi hračkami a že bychom je měli respektovat a chovat se k nim s empatií. Pokud si chceme pořídit zvíře, měli bychom se dobře informovat o tom, jak se o ně správně starat, a zvážit, zda máme potřebné zkušenosti k tomu, abychom jim poskytli potřebnou péči.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz