Hlavní obsah
Názory a úvahy

Legalizace konopí pomůže vyřešit mnoho problémů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney

V České republice je aktuální otázka regulace trhu s konopím, jejímž primárním cílem by mělo být zlepšení prevence rizik a škod a také větší možnosti kontroly. Názory ve společnosti jsou pochopitelně rozporuplné.

Článek

Legalizace konopí může přinést více výhod

Někteří lidé si myslí, že by to byl krok správným směrem, zatímco jiní se obávají negativních důsledků. Já si myslím, že legalizace je správná a může přinést více výhod.

Návrh počítá s tím, že stát bude zajišťovat registraci uživatelů, samopěstitelů, konopných spolků, udělování licencí k produkci, distribuci a výdej. „Navrhujeme zdanění konopí a výběr finančních prostředků za udělování licencí. Počítáme tak s významným příjmem do státního rozpočtu. Zároveň doufám, že se následně s vládou dohodneme na nějaké alokaci části prostředků na prevenci“ vysvětluje Jindřich Vobořil.

Využití konopí v medicíně

Nespornou výhodou legalizace konopí je zvýšení zájmu o jeho využití v medicíně. Konopí má mnoho potenciálních léčebných vlastností, ale jeho nelegálnost brání ve výzkumu a využití těchto vlastností. Legalizace by mohla umožnit vědecký výzkum a využití konopí v medicíně, což by mohlo vést k novým léčebným možnostem a lékům pro lidi trpící různými onemocněními.

Nové pracovní příležitosti?

Legalizace konopí by také mohla přinést nové obchodní příležitosti a pracovní místa. Legální průmysl s konopím by mohl vytvořit nové pracovní příležitosti v různých oblastech, jako je pěstování, zpracování a prodej. To by mohlo pomoci stimulovat místní ekonomiku a snížit nezaměstnanost.

Více uživatelů drog?

Na druhé straně není divu, že ohledně legalizace konopí panují také obavy a bouřlivé diskuze. Například, někteří se obávají, že by mohlo vést ke zvýšení počtu lidí, kteří začnou užívat drogy. Já z tohoto obavu nemám, nemyslím si, že se kvůli legalizaci konopí zvýší počet uživatelů drog.

Další obavy se týkají bezpečnosti a řízení vozidel. Nicméně, podobně jako u alkoholu, by mohla být stanovena pravidla pro řízení pod vlivem konopí a zvýšená pozornost věnována vzdělávání a osvětě.

Podle mého názoru by tedy legalizace konopí mohla přinést více výhod než nevýhod. Budu ráda, když se zúčastníte stručné ankety a vyjádříte tak svůj postoj k legalizaci konopí.

Anketa

Máte obavy z možných negativních dopadů legalizace konopí na společnost?
Ano
11,7 %
Ne
88,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 205 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz