Hlavní obsah
Umění a zábava

Lucie v Brně: Černý kočky mokrý žáby, Lenka Dusilová a pocta Ivanu Královi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Epicwoman

Na koncertě se krásně vzpomínalo.

Hudební deska Černý kočky mokrý žáby brzy oslaví 30 let od svého vzniku. Formace Lucie při té příležitosti do konce roku uspořádala tři exkluzivní koncerty a já jsem se vypravila na jeden z nich.

Článek

Album dvacetiletí

Černý kočky mokrý žáby je třetím studiovým a velmi úspěšným albem kapely Lucie, které produkoval Ivan Král a v roce 2011 na 20. ročníku hudebních cen Anděl bylo označeno albem dvacetiletí. Protože P.B.CH se v době vzniku alba věnoval sólovému projektu, na basovou kytaru za něj tehdy zaskočil Marek Minárik.

České Budějovice, Brno, Praha

Lucie pro své fanoušky letos naplánovala tři exkluzivní koncerty, na kterých přehraje celé album od začátku do konce a samozřejmostí jsou také další hity z jejich tvorby. Kapela na svém oficiálním webu uvedla, že jde o jediné samostatné koncerty v roce 2023 i 2024. 

Lucie je moje srdcovka a nejraději bych vyrazila na všechny tři koncerty, ale vypravila jsem se pouze na koncert do Brna, kde má kapela druhou zastávku po Českých Budějovicích. Třetí a poslední koncert uspořádaný k výročí již zmiňovaného alba se uskuteční 7. prosince 2023 v pražské O2 aréně.

Jaký byl brněnský koncert? Fantastický!

Před samotným vystoupením Lucie jsme měli možnost poslechnout si ženskou slovanskou kapelu Vesna, v jejíž tvorbě jsme slyšeli kombinaci folkloru a moderní hudby.

Stejně jako u vzniku desky byla hostující zpěvačka Lenka Dusilová, nechyběla ani na živém výročním koncertě. Lenčin zpěv ve Winning Group Areně nás provázel po celou dobu akce.

Koncert byl vizuálně inspirovaný písničkami z desky a zdařilá scénografie laděná do devadesátých let nás zavedla ke vzpomínkám na Václava Havla, Radima Hladíka a hlavně Ivana Krále, který je známý také jako kytarista a baskytarista kapely Patti Smith Group ze 70. let dvacátého století.

Kromě toho si Robert Kodym vzal na tuto sérii koncertů kytaru, na kterou hrál prý snad po 30 letech a před songem L'aura věnoval krásnou vzpomínku také Kurtovi Cobainovi. L'aura totiž vznikla krátce po jeho smrti.

Foto: Epicwoman

Na kytaru, kterou si Robert Kodym vzal speciálně na letošní koncerty, hrál asi po 30 letech.

Po přehrání všech songů z alba Černý kočky mokrý žáby a vzpomínce na Ivana Krále následovala druhá část koncertu. V té jsme slyšeli starší i novější písničky a myslím si, že každý si přišel na své.

Více se zpívalo, méně mluvilo

Koncert k 30tinám desky Černý kočky mokrý žáby pro mě byl skvělým zážitkem. Klukům to pořád hezky hraje, s Lenkou Dusilovou jim to ladilo a na koncertu, jak jinak, vládla úžasná atmosféra. Ráda jsem si opět zazpívala známé a chytlavé texty.

Lucie je pro mě stále nejlepší českou kapelou a dokud její členové budou vystupovat, koncerty budu navštěvovat. S kamarádkou, se kterou se jinak často nepotkáme, je to pro nás vlastně už taková tradice. Jakmile je vyhlášený koncert Lucie, s dostatečným předstihem kupujeme lístky.

Chystáte-li se do Prahy na poslední zastávku těchto exkluzivních koncertů, vězte, že se máte na co těšit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz