Hlavní obsah
Internet a technologie

Prodáváme kolo a podvodníci se jen hemží. Buďte obezřetní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Ilustrační fotografie.

Podvody na internetu sice nejsou ničím novým, ale když jsme včera vystavili inzerát na prodej dětského kola na internetové tržiště, nevěřila jsem, kolik podvodníků se začalo ozývat.

Článek

Myslím si, že opakování není nikdy na škodu a třeba naše zkušenost někomu pomůže, aby nenaletěl podvodníkům a nezůstaly mu oči pro pláč, protože přišel o peníze. Děje se to stále. Lidé jsou důvěřiví, podvody věrohodné. V případě, že už svou zkušenost máte, budu ráda, pokud se o ni podělíte v diskuzi pod tímto článkem.

Odhalit podvodníka nemusí být vůbec snadné, obzvlášť v případě, kdy neprodáváte často a nemáte zkušenosti. Pokud se týká prodeje našeho dětského kola, zájemci se nám začali ozývat chvíli po tom, co jsme inzerát vystavili. Rychlostí zájmu o kolo jsme byli překvapeni do chvíle než jsme zjistili, že jde o podvodníky.

Ve všech případech podobný scénář

  1. Ačkoliv jde o kolo v dražší kategorii, zájemce se vůbec nezajímá o jeho stav a další detaily.
  2. Zájemce je z jiného města, a protože je pracovně vytížený a momentálně zboží nemůže vyzvednout osobně, pošle k nám kurýra, který nám dá peníze a převezme zboží.
  3. Zboží máme odeslat prostřednictvím některé z přepravních společností. Náklady na dopravu prý platí zájemce, ale prodejce musí zaplatit pojištění. V tomto okamžiku byste už v konverzaci neměli pokračovat. V další fázi z vás podvodník vyláká vaše citlivé osobní údaje včetně platební karty.
  4. Špatná čeština, která ovšem není pravidlem. Zpočátku nám psali lidé, kteří měli jméno psané azbukou, text byl krkolomný, ve všech případech na chlup stejný. Později sice napsali lidé s českým jménem, ale také nám přišli podezřelí. Chtěli k nám poslat kurýra s obálkou. Problém je také v tom, že když už vám napíše deset lidí, kteří jsou jasní podvodníci, máte už strach a začnete být dost podezřívaví.

My jsme se zastavili u bodu 3. Na odkaz podvodné stránky přepravní společnosti jsme neklikli, protože jsme o těchto podvodech slyšeli, i z osobních zkušeností známých.

Níže přikládám pár ukázek několika konverzací s podvodníky. Můžete se podívat také na screenshot propracované webové stránky přepravní společnosti, která se tváří jako oficiální web.

Foto: Epicwoman

Kolo jsme zatím neprodali, ale už nám napsala paní, která se přijede podívat osobně, vezme s sebou dítě, které kolo vyzkouší, a pak se rozhodne, zda ho koupí nebo ne. Myslím, že takto vypadá poctivý zájemce. Podotýkám, že tato paní se ozvala prostřednictvím jiné služby než bylo internetové tržiště, na kterém nám psal nespočet podvodníků.

Pokud si chcete o podvodech na internetových tržištích přečíst více, doporučuji tento článek na webu Chip.

Dávejte si, prosím, pozor, komu sdělujete osobní údaje a pečlivě kontrolujte adresní řádek webu, který se tváří jako oficiální web přepravní společnosti.

Anketa

Máte zkušenost s podvody v souvislosti s prodejem či nákupem na internetu?
Ano, naletěl/a jsem jako prodejce.
3,1 %
Ano, naletěl/a jsem jako zájemce.
4 %
Ano, ale konverzaci jsem včas ukončil/a.
78,1 %
Nemám žádnou zkušenost.
13,5 %
Jiná odpověď.
1,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2748 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz