Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tábory před 30 lety: Označení chatky prasátkem nebylo ničím zvláštním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Když jsem před 30 lety jezdila na tábory, za neuklizenou chatku nám instruktoři pověsili na dveře obrázek roztomilého prasátka a večer jsme byli vyhlášeni před všemi účastníky. Světe div se, nemám z toho žádnou psychickou újmu.

Článek

Prasátka a sluníčka

Je jasné, že třicet let je dlouhá doba a za tu dobu se leccos změnilo. Pravdou zůstává, že dříve tato metoda byla na táborech opravdu běžná. Za nejlépe uklizenou chatku nás instruktoři odměnili sluníčkem a za neuklizenou chatku jsme si naopak vysloužili prasátko. Tato ocenění zůstala na odiv po celý den všem, aby bylo vidět, kdo si zrovna neuklidil a kdo je v tomto ohledu vzorňák. A ten největší s prominutím bordelář byl paradoxně v očích ostatních vlastně králem. Králem, který měl tolik odvahy na to, aby nesplnil svou povinnost a celý den si musel nést titul „prasátko dne“.

Takto vyzdobené chatky jsme ale brali jako zpětnou vazbu a pro příště jsme se na případných nedostatcích snažili zapracovat.

V médiích nedávno proběhla zpráva o tom, kdy jedna z pražských škol vyrazila na školu v přírodě a tři prvňáčci si domů přivezli diplom za nepořádek s obrázkem prasátka. V tomto ohledu vody nerozvířili rodiče, ale jedna z dospělých účastnic.

Paní učitelka měla před celou jídelnou vyhlásit, že tři žáci dostávají diplom, a když si pro něj s radostí běželi, vyhlásila je největšími bordeláři. A aby toho nebylo málo, ostatní žáci prý byli povzbuzováni k ostudnému vykřikování „fuj“ a prý i druhý den bylo na chodbách slyšet chrochtání.

Rozmazlená generace

Kdo ví, kde je pravda? Nejlépe asi rodiče dětí oceněných tímto diplomem. Určitě nechci celou záležitost zlehčovat. Chci jen sdělit, jak to vidím já, na druhé straně je v pořádku, že ostatní to můžou vnímat jinak. Sama mám doma prvňáka a osobně si myslím, že celá událost je trošku nafouknutá.

Mohlo by se říct, že prvňáci jsou ještě malé děti, které z takové zkušenosti budou mít obrovskou psychickou újmu. Já říkám, že můj prvňák, jako většina jiných, už má dost rozumu a je si moc dobře vědom svých povinností. Někdy ovšem otálí s jejich plněním a byl by nejraději, aby to za něj udělali ostatní. Troufám si říct, že můj prvňák by se s tímto diplomem vyrovnal a dnes by si ho dokonce zasloužil.

Nepopírám, že některé děti jsou citlivější a z dobrého zážitku ze školy v přírodě si díky diplomu prasátka mohli přivézt i negativní zážitek. Protože nejsem účastník této školy v přírodě, nemůžu vědět, zda paní učitelka děti skutečně nevybíravě nezesměšnila a zda zvolila adekvátní formu předání diplomu.

Věřím zkrátka tomu, že paní učitelka své žáky zná, zvážila všechna pro a proti a na základě toho potom jednala.

Závěrem pár otázek k zamyšlení

  • Není dnešní generace trošku rozmazlená?
  • Neměl by se pan ředitel školy postavit za své zaměstnance?
  • Vyjádřili se k tomuto případu rodiče zúčastněných dětí?
  • Odvezly si děti kromě diplomu za nepořádek také trauma?

Anketa

Jste proti podobným diplomům?
Ano.
8,1 %
Ne.
90,5 %
Jiná odpověď.
1,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5150 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz