Článek
Všimla jsem si, že zdražování másla je velkým tématem posledních měsíců. V regálech obchodů se líně povalují kostky másla s astronomickou cenovkou okolo 70 Kč a my přemýšlíme, zda by nás jeho koupě nepřivedla na mizinu. Pokud by ho prodejci nabízeli za akční cenu, asi bychom neváhali ani vteřinu a nakoupili bychom železné zásoby do mrazáku na horší časy.
Drahé máslo a vánoční pečení
Není k naštvání, že zdražení másla se potkalo zrovna s předvánočním obdobím? Právě teď bychom pomalu měli začít nakupovat suroviny na linecké, vanilkové rohlíčky a další druhy cukroví, které – byť jde vlastně o suché cukroví –, obsahuje neuvěřitelné množství másla, ale při pečení provoní byt a pro dokreslení té pravé vánoční atmosféry nesmí chybět v žádné domácnosti.
Kolik toho másla sníte?
Máslo sice zdražilo, ale osobně si myslím, že nás to nemusí trápit. Vždyť drtivá většina z nás ho nejí na kila. Nebo snad ano? Přesto, že nás brzy čeká pečení vánočního cukroví s vyšší spotřebou másla, jsem přesvědčená, že pro jednou to přežijeme, po Vánocích se třeba trochu uskromníme a máslo si odpustíme. Věřte, že i bez něj se dá žít vcelku kvalitně. Ulevíte peněžence a možná se vám také díky tomu sníží hladina cholesterolu.
Co takhle stloukat vlastní máslo?
Pokud vás přeci jen drahota másla tíží, stále je tu možnost vzít jeho výrobu do vlastních rukou. Jen si tu idylu představte! Pořídíte si vlastní krávu, budete se o ni starat, ráno si přivstanete, podojíte a stlučete čerstvé máslo. Počáteční investice sice nebude nízká, péče okolo krávy vám zabere nějaký čas, ale kdo ví? Možná budete zásobovat celou ulici domácím máslem a ve finále na tom ještě vyděláte. A to se vyplatí!