Hlavní obsah
Umění a zábava

Z neznámého kopce ke světové slávě. Nápis Hollywood letos oslaví 100 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay (bissartig)

Nápis Hollywood se stal symbolem filmového průmyslu a slavných hvězd. Je ikonickým prvkem, který letos oslaví již sté výročí.

Článek

Ale bez nápisu HOLLYWOOD by se toto místo pravděpodobně nikdy nestalo tím, čím je dnes. Nápis 13. července oslaví 100 let. Kde se vzalo toto místo, kde se rodí hrdinové a záporáci? Jak se zrodil nápis, který se stal jedním z nejikoničtějších symbolů naší doby?

Proslulý monumentální nápis na jižním svahu kopce Mount Lee v Griffith Parku v Los Angeles se skládá z obřích bílých verzálek dávajících dohromady slovo HOLLYWOOD. Je 14 metrů vysoký a 110 metrů dlouhý. Zdola budí dojem zvlněnosti. Ve srovnatelné nadmořské výšce se jeví být téměř v rovině.

Nápis před rekonstrukcí v roce 1978

Historie nápisu Hollywood sahá až do roku 1923, kdy byl poprvé napsán na kopci Mount Lee. Prvotní účel byl propagovat novou rezidenční oblast Hollywoodland, která se nacházela v blízkosti kopce. Ovšem postupem času se nápis stal symbolem celého filmového průmyslu a oblasti Los Angeles.

Nápis tehdy osvětlovaly čtyři tisíce žárovek, a za jedním písmenem L stával dokonce domek údržbáře, který prasklé žárovky vyměňoval.

Počátkem čtyřicátých let způsobil Albert Kothe (oficiální správce tohoto nápisu) automobilovou nehodou poničení nápisu. Opilý Kothe se svým vozem Ford A sjel z útesu a narazil přímo do písmene H. Kothe nebyl zraněn, ale jeho Ford byl úplně zničený, stejně jako původní písmeno H, včetně jeho osvětlení. V roce 1949 uzavřela Hollywoodská obchodní komora smlouvu s městem Los Angeles na opravu a přestavbu nápisu. Původní nápis byl úmyslně zkrácen na Hollywood.

Už začátkem sedmdesátých let byl původní nápis velmi zchátralý, první O bylo rozpadlé, připomínající malé písmeno U, a třetí O spadlo úplně, takže se zchátralý nápis dal číst jako HuLLYWO D. V roce 1978 byl tedy restaurován. Písmena byla vyrobena z oceli, držena ocelovými podpěrami položenými na betonovém základu a přebarvena na bílo.

Dnes je nápis Hollywood jedním z nejznámějších symbolů na světě a pro mnoho lidí představuje sen, který se může stát skutečností. Tisíce lidí každý den přijíždí do Los Angeles, aby se mohli vyfotit u nápisu a zažili atmosféru tohoto místa. Nápis Hollywood se tak stal globální ikonou, která přitahuje pozornost milionů lidí z celého světa.

Použité zdroje: Wikipedie, 100+1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz