Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vánoční pečení: snadný recept na Masarykovo cukroví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Epicwoman

Už jste přemýšleli, jaké vánoční cukroví letos upečete? Co takhle Masarykovo cukroví? Je nejen chutné, ale také snadné na přípravu.

Článek

Masarykovo cukroví je vánoční cukroví z dob první republiky, které bylo dle některých zdrojů oblíbeným cukrovím Tomáše Garrigua Masaryka, prvního prezidenta Československa. Tomuto cukroví se říkalo také Masarykovy knoflíky či Masarykovy suchárky. Pokud ho neznáte, ale zajímá vás, v tomto článku najdete návod na jeho přípravu.

Suroviny, které budete potřebovat
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
175 g lískových ořechů
1 lžíce kakaa
1 žloutek
2 lžíce rumu
cukr na obalení

Foto: Epicwoman

Na začátku jsem si připravila lískové ořechy namočené v horké vodě, máslo, žloutek, rum (není nutný, některé recepty ho vůbec neuvádí) a v míse smíchanou mouku, kakao a moučkový cukr.

Postup:

Krok 1: Zalijte lískové ořechy horkou vodou a nechte je v ní po dobu alespoň jedné hodiny. Mezitím si smíchejte mouku, moučkový cukr a kakao.

Krok 2: Ke smíchané suché směsi přidejte změklé máslo, žloutek a chcete-li, tak i rum. Následně rukama vypracujte těsto, které drží tvar a poté do těsta zapracujte i lískové oříšky. Pozor, z oříšků nezapomeňte slít vodu, ve které byly namočené.

Foto: Epicwoman

Krok 3: Takto připravené těsto rozdělte na 3 části, ze kterých vytvoříte válečky. Zabalte je do potravinové fólie a dejte asi na 8 hodin odpočívat do lednice.

Foto: Epicwoman

Krok 4: Po vyjmutí z lednice z válečků nakrájejte přibližně půlcentimetrová kolečka (ano, můžete se pokusit o symetričtější, než mám já), vložte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte při 160°C asi 8-12 minut, v závislosti na vlastnostech vaší trouby.

Foto: Epicwoman

Krok 5: Cukroví po upečení nechte trochu vychladnout a poté obalte v moučkovém cukru, do kterého můžete přidat také vanilkový cukr.

Foto: Epicwoman

U nás polovinu cukroví obalujeme v cukru a polovinu necháváme bez něj, protože pár členů naší rodiny ho preferuje neobalené.

Anketa

Kolik druhů cukroví letos plánujete péct?
Jeden až tři druhy.
20,6 %
Čtyři až šest druhů.
29,4 %
Více než sedm druhů.
20,6 %
Většinou mívám střídmé plány. Chci upéct jen pár druhů, ale obvykle se to zvrtne.
14,7 %
Péct letos vůbec nebudu.
14,7 %
Celkem hlasovalo 34 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz