Článek
Masarykovo cukroví je vánoční cukroví z dob první republiky, které bylo dle některých zdrojů oblíbeným cukrovím Tomáše Garrigua Masaryka, prvního prezidenta Československa. Tomuto cukroví se říkalo také Masarykovy knoflíky či Masarykovy suchárky. Pokud ho neznáte, ale zajímá vás, v tomto článku najdete návod na jeho přípravu.
Suroviny, které budete potřebovat
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
175 g lískových ořechů
1 lžíce kakaa
1 žloutek
2 lžíce rumu
cukr na obalení
Postup:
Krok 1: Zalijte lískové ořechy horkou vodou a nechte je v ní po dobu alespoň jedné hodiny. Mezitím si smíchejte mouku, moučkový cukr a kakao.
Krok 2: Ke smíchané suché směsi přidejte změklé máslo, žloutek a chcete-li, tak i rum. Následně rukama vypracujte těsto, které drží tvar a poté do těsta zapracujte i lískové oříšky. Pozor, z oříšků nezapomeňte slít vodu, ve které byly namočené.
Krok 3: Takto připravené těsto rozdělte na 3 části, ze kterých vytvoříte válečky. Zabalte je do potravinové fólie a dejte asi na 8 hodin odpočívat do lednice.
Krok 4: Po vyjmutí z lednice z válečků nakrájejte přibližně půlcentimetrová kolečka (ano, můžete se pokusit o symetričtější, než mám já), vložte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte při 160°C asi 8-12 minut, v závislosti na vlastnostech vaší trouby.
Krok 5: Cukroví po upečení nechte trochu vychladnout a poté obalte v moučkovém cukru, do kterého můžete přidat také vanilkový cukr.
Anketa
Zdroje:
- Wikipedie: Masarykovo cukroví
- www.forbes.cz: Vánoce první republiky. Jaké cukroví a tradice měli rádi Masaryk či Engliš
- Inspirace videoreceptem z youtube kanálu Cuketka.cz.