Hlavní obsah
Počítače a elektronika

Co je eSIM a proč si ji pořídit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: eSIM Monster

eSIM se dere do popředí zájmu a proto se hodí vědět, co vše tato nová technologie nabízí.

Článek

Pojem eSIM už jste jistě někde zaslechli. A setkávat se s ním budeme čím dál víc. I když si o pozornost říká poslední přibližně dva roky, světlo světa spatřila už v roce 2016. Pojďme se blíže podívat, co to eSIM je, jak funguje a proč byste ji měli chtít.

Co to je eSIM

Na první pohled si možná řeknete, že „e“ na začátku znamená „eletronic“ (podobně jako třeba e-shop apod.). Znamená to však „embedded SIM“ neboli vestavěná SIM karta přímo v zařízení. Jedná se o zabudovaný čip, který umožňuje nainstalování SIM karty přímo do zařízení. Na rozdíl od tradičních SIM karet, které musíme vkládat do mobilu (či tabletu, počítače apod.) fyzicky, eSIM je virtuální a uložená přímo v paměti zařízení. To znamená, že ji nemusíme vyměňovat ani manipulovat s fyzickými kartami. Účinně tím nahrazuje plastovou SIM kartu.

Foto: eSIM Monster

Evoluce eSIM

Mezi její hlavní výhody patří právě to, že už nepotřebujete plastové kartičky, které těžkopádně vkládáte do svého mobilu. To se hodí při cestách, kdy vám odpadne výměna klasické SIM karty a eliminujete tím možnost ztráty té svojí domácí.

Navíc můžete mít zpravidla až 10 nainstalovaných eSIM ve svém mobilu a přepínat mezi nimi. Z toho mohou být většinou 2 aktivní v jeden čas. Dá se čekat, že se do budoucna toto změní.

Výhody eSIM

Snadná instalace probíhá načtením QR kódu, manuální instalací (podle instrukcí prodejce), nebo prostřednictvím mobilní aplikace daného operátora. Zabere to většinou minutku a následně se eSIM aktivuje a připojí k síti. Jednodušší už to být snad nemůže.

Pro cestovatele má globální využití, protože nemusí nikde měnit klasické plastové SIM karty a vše mají v jednom zařízení. Navíc si můžete přes různé poskytovatele jako Airalo, Mobimatter, Holafly apod. zřídit daleko výhodnější tarif, než je váš roaming.

Jelikož odpadá potřeba plastových karet, tak se zbavíme tun drobného odpadu, čím se stává volba eSIM ekologičtější možností.

Rovněž už nebude potřeba slot pro klasickou SIM kartu, čímž se zlepší vlastnosti telefonu, který může být odolnější například proti vodě.

Podporuje telefon eSIM?

Abyste si na telefon mohli eSIM nainstalovat, musí ji vaše zařízení podporovat. U novějších mobilů už je to standardem. Jestli si chcete být jistí, stačí vytočit *#06#. Pokud se vám poté ukáže kód EID, jste v suchu eSIM můžete použít.

Případně mrkněte do nastavení a možnosti připojení, kde by se vám kromě klasické SIM karty zobrazila i možnost eSIM.

Očekává se že v roce 2026 už bude drtivá většina používaných zařízení tuto technologii podporovat.

Jak si pořídit eSIM?

Všichni čeští operátoři už eSIM na mobilu umí, tudíž je kontaktujte a vše s vámi v klidu vyřeší. Případně bude postup na jejich stránkách. Problém může být u hodinek, kde někteří operátoři tápou.

Jak už jsem psal výše, své využití má eSIM především při cestování. Už teď existují desítky poskytovatelů, které nabízejí datové tarify v téměř všech zemích na světě. Bývá to vždy výhodnější než roaming u vašeho domácího operátora. Mezi ty nejznámější patří Airalo. Nemusí však mít vždy nejvýhodnější ceny. Proto doporučuji udělat si průzkum a hledat minimálně třeba ještě u Mobimatteru, Nomadu, Monty eSIM a dalších.

U samotných poskytovatelů poté už jen vyberete zemi, preferovaný počet dat a dní, zaplatíte a můžete instalovat. Opravdu se jedná o rychlou záležitost. Nemusíte tudíž trávit čas u kiosku na letišti, předkládat cestování pas apod.

Foto: eSIM Monster

Jak koupit eSIM

Závěrem

Jak vidíte, eSIM je už nyní součástí našich životů a v brzkém budoucnu ji bude mít téměř každý. Není se čeho obávat. Nabízí jednoduchost, flexibilitu. Ocení ji nejeden cestovatel. Lehčí však bude i případných přechod k novému operátorovi v tuzemsku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám