Hlavní obsah
Umění a zábava

Marika Gombitová: Kvůli nehodě skončila na vozíku, partner ji nakonec opustil. Potkal ho stejný osud

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gustont, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Marika Gombitová je jednou z nejslavnějších slovenských zpěvaček. Její život poznamenala osudová autonehoda, která ji upoutala na invalidní vozík. Následky nehody ji připravily o osudovou lásku.

Článek

Marika Gombitová přišla na svět 12. září 1956 ve východoslovenské obci Turany nad Ondavou. Narodila se do umělecky založené rodiny, jejíž členové měli hudební vlohy. Otec uměl hrát na housle a zpíval a Maričini bratři hráli v hudebních kapelách. I Marika Gombitová měla hudební sluch a nadání, navštěvovala Lidovou školu umění ve Stropkově. Skvěle zpívala, hrála na klavír a podařilo se jí rovněž vyhrát i soutěž ve hře na kytaru. Už ve 13 letech si vyzkoušela, jaké je to být zpěvačkou v hudební skupině, kdy zpívala spolu s kapelou Matador, jejíž součástí byli i její bratři. Když si podávala přihlášku na střední školu, tak konzervatoř byla jasnou volbou – jenže Mariku nepřijali. Nastoupila tedy na strojní průmyslovku v Košicích, svého snu zpívat se však nevzdala.

Marika Gombitová se stala oblíbenou zpěvačkou

Ani při studiu průmyslovky Marika Gombitová nepřestala zpívat. Byla zpěvačkou v kapele Profily, vystupovala na plesech a zpívala i v orchestru. V roce 1967 si jí povšiml slovenský zpěvák a skladatel Janek Lehotský, který ji přizval do kapely Modus. Jejich tvorba slavila úspěch a přinesla Marice i první ocenění, když píseň Študentská láska vyhrála v Bratislavské lyře. Posléze Marika vydala první sólovou desku, tou dobou už měla spoustu fanoušků. Největší úspěch pak přišel s jejím dnes už legendárním hitem Vyznanie.

Marika Gombitová v té době byla na vrcholu své slávy, zpívala, účinkovala v muzikálech a objevila se i na televizních obrazovkách v muzikálu Neberte nám princeznu po boku tehdejších hvězd – Marie Rottrové, Luďka Soboty a Miro Žbirky. Fanoušci její písničky milovali a povedlo se jí získat několik Slovenských slavíků i českých ocenění v anketě Zlatý slavík.

Kvůli děsivé nehodě skončila na vozíku

Život Mariky Gombitové poznamenala děsivá autonehoda, ke které došlo 30. listopadu 1980. V té době bylo Marice 24 let, platila za velmi uznávanou a úspěšnou zpěvačku a žila si svůj sen. Toho osudného dne cestovala z Brna do Bratislavy, kam se vracela z koncertu. Ve voze panovala dobrá nálada, pouštěli si písně z muzikálu Neberte nám princeznu a pokračovali směrem k domovu. Jenže počasí toho dne bylo nepříznivé, hustě sněžilo, cesty byly zaváté a rovněž foukalo. Auto, ve kterém zpěvačka jela, dostalo smyk a vylétlo z cesty. Marika Gombitová nebyla připoutaná, a tak ji náraz „katapultoval“ předním oknem ven. Když se probrala, ležela pod autem a její kamarádka Andrea se ji snažila vyprostit. Následně se jí to s pomocí dalších lidí podařilo. Marika Gombitová zažívala ukrutné bolesti, v nemocnici bylo zjištěno, že měla zlomené obratle, hrudní kost a ruku. Navíc u ní propukl i zápal plic. Nejvíce zpěvačku zamrzelo, že si zdravotnický personál špital o tom, že nemá šanci na přežití.

Nejvíc se mě dotýkali slova některých sestřiček a lékařů, kteří si o mně povídali ve chvílích, kdy si mysleli, že spím a nic nevnímám. Že prý už tu dlouho nebudu, nemám žádnou šanci, a dokonce mě litovali, protože brzy si už málokdo vzpomene na zpěvačku Mariku Gombitovou.
Marika Gombitová

Marice se podařilo děsivou autonehodu přežít, kvůli poranění míchy však skončila na vozíku.

Prokázala nezdolnou vůli

Ačkoliv Marika Gombitová utrpěla při nehodě těžká zranění, byla odhodlaná nevzdat se a bojovat o své místo na výsluní. Už půl roku po nehodě chtěla zase zpívat, poprvé po nehodě se chtěla ukázat na Bratislavské lyře. Zpěvačka ale tvrdí, že jí to nebylo dovoleno. Dle jejích slov za ní před generálkou přišel Kamil Peteraj, že mu volali z ministerstva kultury s tím, že Marika vystupovat nemá, protože panují obavy, že to nezvládne a bude plakat.

Marika Gombitová však prokázala, že má nezdolnou vůli a nikdy se nevzdává. V roce 1981 vyšla dvě její alba – Môj malý príbeha Slnečný kalendár. Se svými písněmi vystupovala nadále v Československu i v zahraničí. Zpěvu se věnuje i v současné době. Rovněž je aktivní i co se týče charitativních projektů, v roce 2014 se kupříkladu zapojila do projektu na podporu lidí bojujících s nepřízní osudu. Na kontě má dnes více jak 230 písní, úspěšná alba, duety se známými osobnostmi i skladby. Je živoucím důkazem toho, že když se člověk nevzdává, dokáže neuvěřitelné věci.

Následky děsivé nehody ji připravily o osudový vztah

Ona osudová autonehoda neměla negativní vliv jen na kariéru zpěvačky, ale vedla i k rozpadu jejího vztahu s partnerem. Její osudovou láskou byl Alberto, původem z Itálie. Seznámili se sedm let poté, co se Marika Gombitová vybourala. Na večeři mezi nimi přeskočila pověstná jiskra a již brzy tvořili pár. Alberto se o Mariku krásně staral a to, že je na vozíku, mu zpočátku nevadilo. Zřejmě totiž věřil, že se jednoho dne opět postaví na nohy. Bohužel další lékařská vyšetření ukázala to, co s čím už Marika byla smířená – že není šance, že bude chodit. Rodině jejího tehdejšího partnera se to však nezamlouvalo. Nakonec byl Maričin handicap důvodem konce vztahu.

Oznámil mi, že pro nás dva bude lepší, když se rozejdeme. Doma prý vedli dlouhé rozhovory a nakonec usoudili, že při tom velkém pracovním nasazení, a hlavně vzhledem k jeho vysokému postavení, si Alberto nemůže dovolit manželku na vozíku,“ objasnila Marika Gombitová důvod rozchodu. Později ale Alberto sám okusil, jaké je to žít s handicapem, když havaroval na motorce a skončil na vozíku. Zajímavé je, že měl poraněné stejné místo jako Marika Gombitová. Dnes je známé zpěvačce 67 let a žije v Bratislavě. Ráda se však vrací do rodného kraje a chodí do přírody. Společnost jí dělají tři pejsci, Láska, Majky a Bella.

Zdroje: ČSFD, Blesk, Koktejl, Deník, Wikipedia – Marika Gombitová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz