Hlavní obsah

Bylo nás pět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bylo nás pět, obálka

Přiblížení této knížky od Karla Poláčka, která se mi moc líbila

Článek

V knížce na mě nejvíce udělal dojem hlavní hrdina Peťa Bajza, který spolu se svými kamarády a kamarádkou Evou Svobodovou vymýšlí různé skopičiny a kraviny. Ale nejen to, mají hodně nápadů a pořád si hrají, povídají a smějí se. No prostě užívají si život.

A jaké lumpárny provádějí? Tak třeba Peťa z legrace dá do kufru mrtvou myš služce Kristýně, které říká Rampepurda rampepurďácká, aby se vylekala. Tihle dva se mají asi natolik rádi, že si pořád dělají nějaké naschvály. Co myslíte, jak to do dopadlo? Kristýna pištěla a pro Peťu to byla obrovská zábava. Potom ale dostane od rodičů vynadáno a rozbrečí se.

S klukama Antonínem Bejvalem, Čendou Jirsákem, Pepou Zilvarem a Edou Kemlinkem chodí tajně do biografu, aby nemuseli platit peníze, ale ne vždy se jim to podaří. Taky dostanou nápad, že by si mohli ochočit vosy. To je už přeci odvážnější gesto, ale také velmi nebezpečné. Nakonec se jim vymkne trochu z rukou ani to se nepovede.

Kluci čtou dobrodružné knížky o různých zemích a nejvíce je láká Itálie, tak si plánují výlet na půdě, chodí se koupat. Občas přiberou k sobě i Otakárka, který nemá kamarády. Peťa si od něj půjčuje knížky a musí se u nich chovat slušně a spořádaně.

No, a to nejzábavnější dobrodružství přijde pro Peťu a jeho kamarády, když k nim přijede cirkus a jeden z cirkusáků Alfons Kasalický bude s nimi chodit do třídy.

Peťa by strašně rád šel do cirkusu, a tak se snaží být vzorný, pomáhat rodičům, hlídat jeho mladší sestřičku Mančinku, nezlobit Krystýnu a chodí pomáhat do cirkusu Rodiče se jenom diví a říkají si, jestli mu něco není. Pak když tam jdou, je z toho celý pryč. Celý nadšený, štěstím bez sebe.

Pár dní po tom, co odjede cirkus, Peťa dostane spálu, kluci ho odvedou ze školy domů a on blouzní, že má slona Jumba. Jezdí spolu v Indii, spolu s kluky a Evou Svobodovou, které si tam představuje. Vypráví to potom doma, co zažil a že Jumbovi nechá ušít čepici, kterou si prý přeje. A když se uzdraví, zjistí že tohle všechno byl pouhý, dobrodružný sen, ale krásný sen. Nemyslíte?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám