Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Tesla Cybertruck přichází - obří úspěch či spíše katastrofa?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tesla Gallery

Tesla cybertruck

Po velkém zpoždění se 30. listopadu představí Tesla Cybertruck - futuristický a dravý.

Článek

Nastává mnohými vítaný den - 30.11. Tesla po 4 letech představuje opožděný cybertruck. Spoustě lidí trnem v oku, ale přes 2 miliony rezervací mluví za své. I přes nepříznivé makroekonomické podmínky je Tesla strojem na úspěch a její Model Y bude letos nejspíše nejprodávanějším automobilem ze všech, nejen elektrických. Zda dosáhne i cybertruck takového úspěchu, se dá těžko odhadovat.

Záleží také na tom, kolik jich Tesla zvládne vyrobit. Na posledním Earnings call sám Elon Musk řekl, ať zmírníme očekávání, že nástup bude postupný a sériová výroba začne ve větším až v druhé polovině roku 2024 a bude velmi náročná. Tělo z neprůstřelné oceli není nejsnadnějším řešením pro sériovou výrobu.

Brzdou ve výrobě, minimálně nyní, je i výroba nového typu baterií 4680, které se nedařilo vyrábět v dostatečné míře. Nyní jich ale Tesla vyrobila během měsíce již téměř 3 miliony. Tímto tempem by to bylo za rok 36 milionů, což je při kapacitě okolo 110 kWh na beterii je asi 9 tisíc automobilů ročně. U tohoto čísla to ale určitě nezůstane, Tesle se daří výrobu rapidním tempem zrychlovat a do 2 let by měla mít dostatečnou kapacitu pro výrobu přes 200 000 baterií pro Cybertruck ročně.

Foto: Tesla Gallery

Baterie 4680 v tzv. batterypacku pro cybertruck

Podaří se ale Tesle tolik Cybertrucků vůbec prodat? Původní ohlášená cena 39 990 dolarů je dnes nereálná. Experti a fanoušci odhadují cenu za nejméně výkonnou variantu okolo 60 000 dolarů a za nejvýkonnější verzi i o 20 000 dolarů více. V USA jsou nicméně pickupy velmi populární a lidé si za ně rádi připlatí. 30.11. je tak dnem, kdy dojde k prvnímu oficiálnímu předání těchto vozů. Podobně jako tomu bylo vždy u předávání nových modelů můžeme čekat dodání pouze několika desítek kusů.

Pozvání jsou především novináři, akcionáři značky a samozřejmě první majitelé, kteří si své vozy převezmou. Jak bylo řečeno, názory na design jsou rozporuplné, ale své fanoušky si jistě najde a nebude jich málo. IUnteriér je velmi minimalistický, čekají vás ostře laděná sedadla, volant, obří display, a to je téměř vše. A co vy, líbí se vám design, nebo je za vás příliš futuristický?

Foto: Tesla Gallery

Cybertruck interiér

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám