Hlavní obsah
Rodina a děti

Mateřský pocit méněcennosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fotka od Vânia Dos Santos z Pixabay

Maminky a babičky byly a jsou odjakživa spojovány s postavou milující, pečující, usměvavou, klidnou a vyrovnanou. Dříve vážené hodnoty se však považují za samozřejmost a do popředí se dostává další možný status spojovaný s rolí matek.

Článek

Pracující máma (SUPERMÁMA)

Pracující matka se stala běžným standardem dnešní doby, takže jakmile vypereme, navaříme, poklidíme, obstaráme dítě, jdeme na všechny kroužky, tak potom zničené ještě zasedneme k počítačům, nebo běžíme na brigádu nebo do vlastního podniku.

Máma, co chce být pár let “ jen” máma, se v tom lehce ztratí a začne mít pocit, že když nenaplňuje status „pracující“, musí tak tento fakt rychle napravit. Říkejme tomuto pocitu mateřská méněcennost.

Možná si zkusme nejprve pravdivě a s láskou k sobě samé odpovědět na pár otázek, než se z role MAMINKY poženeme za statusem SUPERMÁMA.

Proč tohle všechno chceme dělat?

Je to otázka naší existence?

Abychom se cítily lépe, protože sousedka to zvládá také?

Práce je pro mne relax?

Abychom se vyrovnaly mužům?

Abychom zlepšily rodinný rozpočet? Abychom se vyrovnaly bezdětným ženám, které mají na kariéru prostor?

Abychom dělaly něco, co má společenský význam?

Zkuste si odpovědět na tyto otázky, než se pustíte do horlivé honby za prací a pokud se vidíte alespoň v jednom bodu, ptejte se dál…

Jak dlouho mě bude moje dítě potřebovat? Kolik času a radostných chvil spolu v jeho raném dětství můžeme prožít? Nezapomenu občas pro status „pracující“ na to, co je ve výchově a péči opravdu důležité?

Mám čas na svoje koníčky?

Mám čas si opravdu odpočinout?

Věnuji svou pozornost i partnerskému vztahu, který je i pro vývoj našich dětí klíčový?

Mám čas na ostatní členy rodiny?

Kolikrát jste odpověděla ANO a kolikrát NE?

Volba je jen na vás a správné řešení je pouze a jen to vaše. Je zásadní si klást otázky, které nám pomohou lépe porozumět tomu, co je pro nás skutečně důležité. Ať už se však rozhodnete jakkoliv, tak mějte na paměti, že mateřská role je neocenitelná a má významné místo v našem životě i ve společnosti. Bez ohledu na to, zda se rozhodneme pracovat či zůstat doma s dětmi, je klíčové si uvědomit, že naše mateřství má hodnotu a je pilířem našich rodin. Každá matka přináší do světa jedinečný dar lásky a péče, který nelze nahradit žádnou jinou rolí. Je čas se přestat srovnávat s ostatními a vážit si své role a významu, který máme pro své děti a pro celou rodinu a společnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám