Hlavní obsah
Finance

Jak vybrat brokera při investování do akcií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: fxstreet.cz

Začínající investor musí udělat dvě zásadní rozhodnutí. Ať už si vyberete jednotlivé akcie nebo ETF, neobejde se bez služeb brokera. Broker vždy musí odpovídat Vašim potřebám – podívejme se tedy v několika bodech na to, co Vám může při výběru pomoci.

Článek

Nejprve si ale vysvětleme, co nebo kdo je broker. Broker je fyzická osoba nebo firma, která zprostředkovává obchody na kapitálovém trhu. Můžete přes něj nakupovat či prodávat komodity, cenné papíry, měny nebo finanční deriváty. V každodenním životě si můžete brokera představit jako supermarket – chci nakoupit suroviny (akcie), musím si ale vybrat, v jakém obchodě je koupím (broker).

1. Nabídka brokera a podmínky

Máte-li vybrané konkrétní akcie nebo ETF, je důležité, aby je měl broker v nabídce. Ne každý broker totiž obchoduje na všech burzách a může se Vám stát, že z např. pěti vybraných akcií si můžete koupit jen jednu. Toto je častý problém českých brokerů, kteří nemají příliš široký výběr zahraničních titulů. Podívejte se také, jak je to s minimální vklady, výběry apod.

2. Vlastní přístup

Pokud chcete být trader, což znamená že chcete provádět několik transakcí denně, budou Vaše požadavky rozhodně jiné než u investora, který investuje v dlouhodobém horizontu a provede jen pár transakcí měsíčně nebo ročně. Každý broker má trochu jiné podmínky, což se může odrazit především na poplatcích.

3. Poplatky

Investování není zdarma a každý broker z něčeho musí žít. Smiřte se především s náklady za transakce. Broker bez poplatků neexistuje! Vždy zaplatíte buď spread, provizi nebo obojí. Přirozeně se každý snaží najít brokera s nejnižšími poplatky, kolikrát však na úkor kvality. Pokud obchodujete velmi často, jsou pro Vás poplatky nepřítelem číslo jedna. Pokud provádíte pravidelný měsíční nákup, popřípadě jednou za X měsíců, nepředstavují pro Vás poplatky tak velkou hrozbu. Za vedení účtu byste neměli nic platit, pokud ano, ujistěte se, že za to dostáváte něco navíc.

Efekt poplatků na Vaše investice si představte na jednoduchém příkladu. Budete investovat 5 000 Kč měsíčně po dobu 40 let při očekávaném zhodnocení 10 % p.a. Broker A si účtuje poplatek 30 Kč, zatímco broker B 80 Kč. Rozdíl 50 Kč na poplatcích Vám v daném časovém horizontu dělá rozdíl 192 489 Kč. Shodneme se na tom, že nastudovat si poplatky při srovnání brokerů za takové peníze rozhodně stojí.

4. Uživatelské prostředí

Podívejte se, jaké rozhraní Vám broker nabízí. Jedná se sice o velmi individuální věc, nicméně to, jak se Vám provádí transakce, jak je platforma pohodlná a přehledná je důležitá věc, jelikož budete u brokera pravidelně obchodovat. Jak už jsem zmínil výše, vedení, resp. založení účtu by mělo být zdarma, to Vám nabízí ideální příležitost k tomu, si rozhraní u brokera vyzkoušet. Zhodnoťte, jak se Vám uživatelské prostředí líbí, jak se ovládá a jak na Vás působí. Některé platformy nabízí i demo účty, kde si můžete investování vyzkoušet (samozřejmě ne za Vaše peníze). Pokud broker demo účet nenabízí a nechcete si účet zakládat, určitě na internetu najdete několik videí od lidí, co u daného brokera investují.

5. Bezpečnost Vašich peněz

Pokud chcete investovat velkou sumu peněz, ať už v průběhu let nebo jednorázově, rozhodně stojí za to zhodnotit, jak moc jsou Vaše peníze v bezpečí. Podívejte se na to, pod co spadá daný broker. Brokeři spadají pod organizace, které regulují jejich činnost, a tak zvyšují naše bezpečí. Zjistěte si, jak odděluje broker majetek společnosti od majetku klienta a jaká je výše pojištění vkladů – v případě evropských brokerů je běžně 20 000 €, v případě USA pak 500 000 $. Neopomeňte také na fakt, jak dlouho broker funguje – broker, co je na trhu 30 let působí bezpečněji, než broker, co je na trhu 3 měsíce.

6. Zákaznický servis

Zjistěte si, jak funguje zákaznický servis a komunikace mezi brokerem a Vámi jako klientem. Pokud nemáte s obchodováním příliš zkušeností, nebojte se využít služby brokera, kontaktujte jej a sami pak zhodnoťte, jestli Vám broker předává potřebné informace. Čerpat můžete také ze zkušeností jiných investorů na internetu a přečíst si, jak hodnotí přístup brokera ke klientům.

7. Nenechte se unést

Broker často nabízí různé benefity pro své klienty, jako třeba vzdělávání formou článků, konferencí apod. To je skvělá věc pro začínající, ale i zkušené investory. Používejte však brokera k tomu, k čemu jste si ho založili. Hodně brokerů nabízí vlastní produkty nebo fondy, a cílem brokera je samozřejmě vydělat co nejvíce peněz. Je už jen na Vás, do čeho se pustíte.

A jakého brokera používáte Vy? Podělte se o to do komentářů.

Doufám, že byl pro Vás článek přínosný a začínajícím investorům pomůže otevřít bránu do světa akcií. Přeji úspěšné investování!

Tomáš

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám