Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pedofil: Zločinec nebo (ne)šťastný člověk?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Tabuizované, ovšem velmi důležité téma, to je pedofilie. Co to vlastně znamená? A je pedofil opravdu zločinec, jak se nám občas zpravodajské titulky snaží podsouvat?

Článek

Začneme od konce — ne, pedofil není zločinec. Naopak, pedofil je osoba trpící pedofilií, což je určitá sexuální deviace, tedy odchylka od normálu. V tomto případě je tou odchylkou skutečnost, že je pedofil sexuálně přitahován dětmi, tedy stručně řečeno. Pedofil se dokáže zamilovat do dítěte, dokáže obdivovat jejich krásu, ale také děti může sám, přirozeně a bez jeho vlastního přičinění, k sobě „táhnout“. Dětem je totiž v jeho přítomnosti dobře, nikdo z dospělých se k dětem nedovede chovat tak hezky, jako právě pedofil. Z tohoto důvodu může být pedofil výborným učitelem, vychovatele, táborovým vedoucím, nebo i sociálním pracovníkem pro děti a mládež.

Teď si možná říkáte, že jsem se úplně zbláznil… Přeci jsem vám právě sdělil, že pedofila sexuálně přitahují děti, tudíž spojit svou kariéru s prací u dětí je neskutečně riskantní. Jedním z odhadů počtu osob s pedofilní orientací v ČR, je asi 0,6 % populace. Tedy přibližně 60 000 osob, z nichž by mohlo laickým odhadem asi 300 (0,5 %) pracovat na pozici učitele základní školy. A teď se podívejme do minulosti na to, kolik v novinových titulcích proběhlo případů zneužití dítěte ze strany učitele v posledních, dejme tomu, 20 letech. Tento údaj lze snadno spočítat na prstech horních končetin. Této statistice nahrává i fakt, že 8 — 9 případů zneužití dítěte není spácháno osobou s pedofilní orientací. Tolik k tomu, jak velký je pro pedofila risk pracovat s dětmi.

Konec tohoto příspěvku bych rád zakončil citací z jednoho webu, jehož autorem je právě osoba trpící pedofilií, zároveň mi právě tato slova takříkajíc otevřela oči. Kdo je to vlastně ten pedofil…?

Pedofil je člověk, který má rád děti. Pedofil je člověk, který se do děti zamilovává tak, jako se jiní zamilovávají do dospělých. Pedofil je člověk, kterého děti eroticky a sexuálně přitahují. Je mu příjemně v dětské společnosti, rád si s dětmi povídá, rad si s nimi hraje, rád se jich dotýka. Pociťuje při tom radost, citové naplnění, vzrušení. Pedofilové většinou nezajdou dále. Pedofil je člověk, který celý život trpí nemožností dávat dětem plnou lásku, nechce-li jim ublížit nebo se vystavit nebezpečí trestního stíhání. Pedofil je člověk, který často končí svůj život sebevraždou. Pedofil je člověk, kterého možná potkáváte každý den na chodbě domu, na obědě v restauraci, při setkání se svými přáteli. Může to být třeba váš kolega v práci, soused, kamarád nebo i váš syn. Pedofil je člověk, který se od ostatnich neliší ničím jiným než erotickou a sexuální orientací na děti. Pedofil je člověk.
Host

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám