Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Firma nám snížila na léto o 5 000 základní mzdu, nezmohli jsme s tím nic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: istockphoto / ajcabeza / 501743084 / zaplacená licence

Obrázek je ilustrační.

Nejhorší začátek léta, co si umíš představit. S těmito slovy za mnou přišel kamarád Ondra, že jim v práci snížili na léto mzdu. Přijde o deset tisíc. Bránit se navíc nemůže, protože má mzdový výměr.

Článek

Docela seriózní firma, co vím. Dělají krbová kamna, vložky a všechny tyhle věci kolem tepla. Na trhu už fungují delší dobu, mají dobré jméno v okolí. Provozují také servisní oddělení, kde pracují celkem dva šikovní pracovníci. Můj kamarád Ondra je jedním z nich.

Okurková sezóna

Už jsem se naučil, že při výběru zaměstnavatele stojí za to brát v potaz i sezónnost a její vliv na život pracovníků. Samozřejmě pokud máte cykloservis, pak si vzít v létě dovolenou na tři týdny je hodně nelogické. Naopak existují obory, které zkrátka přes léto tolik nefrčí. Jedním z nich jsou pravděpodobně i krby a kamna, kdy se zkrátka během horkých letních dní méně používají a i jejich servis není tak častý jako třeba v jiných měsících. Alespoň takhle mi to Ondra vysvětloval.

V pátek přinesl šéf mzdové výměry

Poslední den v červnu si zavolal do své kanceláře majitel firmy Ondru a jeho kolegu. Vysvětlil oběma servisním technikům, že přes léto bude méně práce. Nic neobvyklého. Zvažoval i celozávodní dovolenou. Nakonec se ale rozhodl pro snížení mzdy o 5 000 Kč na dva nadcházející prázdninové měsíce. Bude se snažit dorovnat to nějak oběma na odměnách ke konci roku, ale nemůže to teď slíbit. Prý podle výsledků. Zároveň jim podstrčil k podpisu nějaký papír. Byl to mzdový výměr.

Podpis nepodpis, mzda jde dolů

Už ani nevím, jestli Ondra se svým kolegou ten mzdový výměr podepsali nebo ne. Ale to není vlastně vůbec důležité. V jejich případě totiž mzda nebyla sjednána smluvně, ale zaměstnavatel ji určil mzdovým výměrem, jak mu umožňuje zákoník práce § 113 odst. 1 zákona č. 262/2006 Sb. Mzdový výměr byl ke smlouvě jen přiložen, tedy nepodléhá oboustranné dohodě.

Na stejném místě ve 4. odstavci je pak navíc uvedeno, že „dojde-li ke změně skutečností uvedených ve mzdovém výměru, je zaměstnavatel povinen tuto skutečnost zaměstnanci písemně oznámit, a to nejpozději v den, kdy změna nabývá účinnosti“.

V praxi to znamená, že se jedná o jednostranný akt, kdy zaměstnavatel oznamuje svému zaměstnanci, jak bude jeho mzda v budoucnu vypadat. Může být tedy z logiky věci i nižší, a to i přes nesouhlas zaměstnance. Je třeba jen splnit podmínku písemného oznámení a včasného doručení.

Buď všichni, anebo nikdo

Jeden z argumentů na obranu zaměstnanců v tomto případě se často ještě uvádí téma diskriminace viz § 16 ve stejném zákoně. Tedy pokud dva lidé pracují na stejné pozici, vykonávají stejnou práci, měli by dostat stejné ohodnocení. Bohužel pro Ondru i jeho kolegu se na toto nelze odvolávat, protože v obou případech došlo ke stejnému snížení mzdy.

Co tedy doporučit?

Variant se nabízí samozřejmě několik. Pokud byste se dostali do stejné situace, můžete si zkusit vyjednat smluvní změnu – tedy abyste neměli mzdu určenou mzdovým výměrem, ale aby byla uvedena přímo ve smlouvě. Není to vždy ale tak jednoduché. Další varianta je vašemu zaměstnavateli věřit, že je snížení mzdy jen dočasné a peníze dostanete později. Také je samozřejmě pochopitelné, že pro některé z vás to může znamenat projev nejistoty a nedůvěry, který poté přetavíte ve hledání nového zaměstnání. Nikdy totiž nevíte, kdy vám současný zaměstnavatel mzdu v budoucnu třeba zase sníží.

Zdroj: Zákon č. 262/2006 Sb. v zákoníku práce

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz