Hlavní obsah
Lidé a společnost

Před 15 lety si pilot Airbusu se 155 lidmi na palubě zvolil k přistání řeku Hudson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Chesley Sullenberger / Wikimedia Commons / U.S. Air Force Academy / PD US Air Force

Chesley Sullenberger

15. 1. 2009 zažil letecký svět unikátní příhodu. Stala se v New Yorku. Pilot komerčního letadla nouzově přistál na řece Hudson. S více než stovkou lidí na palubě. Všichni přežili.

Článek

Píše se leden 2009 a celý svět zažívá jeden z nejúžasnějších příběhů v leteckých dějinách. V hlavní roli je pilot Chesley Sullenberger. Dodnes se mu přezdívá jednoduše Sully. Je to právě on, díky komu v tento den nedržíme minutu ticha za oběti letecké havárie. To, že se jedná o výjimečného člověka, dokládá navíc fakt, že se už ve svých dvanácti letech stal členem Mensy (mezinárodní organizace sdružující nadprůměrně inteligentní lidi).

Toho dne kolem třetí odpoledne odlepuje letadlo společnosti US Airways z rampy letiště LaGuardia v New Yorku. Je to převelice zkušený pilot. Podobných letů má ve své kariéře za sebou spousty. Nyní ho čeká let dlouhý necelé dvě hodiny. Ve skutečnosti ale ve vzduchu nestráví ani dvě minuty.

Hned po startu totiž dochází k fatálnímu incidentu. Letadlo se totiž střetne s hejnem ptáků a ti postupně zasahují oba motory. Ty během okamžiku vypovídají službu, takže se celá posádka nachází rázem v nesnázích. Na něco takového jsou piloti patrně trénovaní, ale prožít něco takového na vlastní kůži v reálné situaci? To je docela jiný příběh.

Pro pilota Sullyho se nabízí možnost přistát na dvou nejbližších letištích. Jenže během velmi krátké doby rychle vyhodnocuje, že nemá dostatečnou výšku a čas k tomu, aby letadlo v bezpečí na nějakém z těchto letišť přistálo. Rodí se mu proto v hlavně plán k něčemu naprosto unikátnímu. Namísto všemi očekávaného návratu na letiště se Sullenberger právě rozhoduje pro riskantní, ale z jeho pohledu jediný možný krok – přistání na řece Hudson.

Foto: Freepik / TravelScape

Pohled na řeku Hudson

Konec příběhu už znáte. Povedlo se. Jeho rychlé a odvážné rozhodnutí bylo klíčové pro přežití všech pasažérů a členů posádky. Řeka Hudson se stala vlastně improvizovaným přistávacím pruhem pro letadlo Airbus A320, aniž by mu s přistáním kromě kolegy sedícího vedle někdo pomáhal.

Bez funkčních motorů a s minimem času na rozhodování se mu podařilo umístit letadlo na vodní hladinu řeky, kde byla posádka a pasažéři zachráněni. Okamžiky po přistání byly napjaté a emotivní. Lodě, trajekty a další plavidla se ihned vydala na místo události, aby evakuovala pasažéry z ledové vody. V té chvíli se ukázala nejen kapitánova schopnost udržet klid v kritické situaci, ale i schopnost spolupráce mezi posádkou, což bylo klíčové pro úspěšné zachránění všech osob na palubě.

Přistání na řece Hudson se stalo jedním z nejvýznamnějších momentů v historii letecké dopravy. Obrátilo pozornost na otázky bezpečnosti letadel a zdůraznilo význam profesionality a schopnosti pilotů se rozhodovat v extrémních situacích.

Zázrak na řece Hudson. Přesně tak se oné situaci často právem přezdívá. Osobně můžu doporučit film s názvem Sully: Zázrak na řece Hudson, ve kterém hlavní roli pilota Sullyho ztvárnil fenomenální Tom Hanks, a kde si můžete celou událost vychutnat jako diváci. Celý film je navíc z velké části o následném vyšetřování havárie, zda pilot Sully udělal opravdu vše správně. Můžete si tedy z něho odnést i celkem silné ponaučení. To už ale nebudu dále prozrazovat. A pokud jste naopak fandové dokumentů a reálných záběrů, doporučuji přibližně desetiminutový minifilm z dílny ABC News.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz