Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak vnímáte nový vizuální „smog“ z výdejních boxů okolo nás?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: FraJ Pravý

Příjezd do Kolína od Prahy

Ještě jsme se nestačili zbavit mnoha nelegálních billboardů, které nás ruší všude okolo, a máme zde další vizuální smog, který na nás začíná vyskakovat ze všech stran

Článek

Aby nedošlo k nedorozumění, tak hned v úvodu prohlašuji (přiznávám), že sám patřím mezi aktivní uživatele různých …boxů a jejich přínos vnímám vesměs velmi pozitivně. Moci si rychle a kdykoliv, dnes prakticky i kdekoliv, vyzvednout svůj balíček, je úžasný pokrok v tak konzumní společnosti, ve které nyní žijeme. Skvěle to navíc pomáhá i mému podnikání a balíčky s materiálem řeším pomalu týdně.

Nicméně vše má své limity a mělo by mít i nějaká pravidla. Podobně jako po počáteční euforii začaly vadit všude válející se a překážející koloběžky, začínám pomalu vnímat i vizuální smog okolo sebe a bezhlavé množení těchto boxů. Co mám namysli? Na přiložené fotce vidíte situaci z Kolína, kdy v jednom plotě máte hned tři různé výdejní boxy vedle sebe. Čtvrtý je v tom samém plotě hned za rohem. Nicméně začal jsem vnímat jejich negativní dopad na město a samotný provoz.

Ještě jsme se nestačili zbavit mnoha nelegálních billboardů, které nás ruší všude okolo, a máme zde další vizuální smog, který na nás začíná vyskakovat ze všech stran. Aby toho nebylo málo, povolení je vydáváno podle všeho celkem bezhlavě. I když možná na tato zařízení ani není povolení potřeba. Když si všimnete, zde není před boxy žádné parkovací místo. To je pouze za rohem, kam musíte odbočit. Nicméně vy jedete a najednou auta před vámi začnou prudce brzdit, nebo přejíždět do levého pruhu. Co se děje? Někdo si přijel pro svůj balíček a nechtělo se mu udělat 10 kroků navíc, nebo odbočovat z hlavní ulice do vedlejší. Začínají zde čím dál tím častěji vznikat složitější dopravní situace. Chápejte, že rizikové situace, a je pouze otázkou času, kdy se zde stane nějaká dopravní nehoda. Navíc postupně vnímám, že příklady táhnou a počet řidičů, kteří si s parkováním nedělají hlavu, pozvolna, ale stále přibývá.

Nejsem vůbec fanouškem mnoha regulací a zbytečných pravidel, přesto bych se za pár moc rád přimluvil. Co takhle nastavit jen základní pravidla o tom, že každý výdejní box musí mít před sebou minimálně dvě parkovací místa, nesmí zakrývat výhled na památky a nesmí významně šířit vizuální smog v místech s dopravou, tedy by neměl být umístěn v blízkosti křižovatek a odbočovacích pruzích silně zatížených tepen ve městech a obcích? Velmi jednoduchá, srozumitelná a domnívám se i logická pravidla, která by zabránila novému znečišťování vizuálu obcí a měst a navíc by se významně zvedla bezpečnost v okolí těchto zařízení. Vůbec to nemusí být složité. Sám jsem už viděl celkem vkusně provedené výdejní boxy, které se snažili dle svého umístění zapadnout, ale tak, aby je, kdo potřebuje, snadno nalezl. Prozatím jen pár, ale je vidět, že to možné je. Velmi pozitivně vnímám výdejní boxy „zastrčené“ u nákupních center a obchodů, kde je dostatek místa k zaparkování a kdy během přebírání balíčku neblokujete dopravu a zároveň neriskujete ani svůj život nebo auto.

Proč si to města nedokáží pohlídat? Vždyť taková zeď na příjezdu do města nedělá dobrou reklamu a riziko nehody není vůbec zanedbatelné. Nebyly by tyto boxy lepší někde na sídlišti, kde se k nim mohou dostat všichni bezpečněji? Co si o tom myslíte vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz