Hlavní obsah

Kdo zvítězí v boji o Evropu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: FraJ Pravý

Koho volit v nadcházejících volbách z množství stran a jejich kandidátů? Přistoupil jsem k tomu zjednodušeně a možná vám moje vysvětlení pomůže v rozhodování.

Článek

Od jaktěživa nemám rád ty, co nic neudělají ale vždycky vědí jak to mělo správně být. Ovšem až po boji. Například když jsem s pár kamarády (asi 5 a bylo to před více jak 30 lety) připravili oslavu, 3h připravovali dřevo a ohniště, nakoupili pivo a další pití, nebo se postarali o chleba špekáčky a další jídlo, nepřijel z mnoha pozvaných pomocníků ani jediný. Později večer když dorazili na místo, tak začali remcat. Dřeva je málo, nebo je špatně připravené. Špekáčky měli být od Franty a ne Pepíka, protože Franta je má lepší. Proč jste vzali tohle pivo a ne z tohoto pivovaru. Případně ........... . Tak bych mohl pokračovat donekonečna. Naučil jsem se tyto lidi prostě ignorovat a jejich názor mě vlastně vůbec nezajímá, na rozdíl od názoru těch, kteří umí přiložit ruku k dílu pomoci druhým s přípravou či jinak. Za ty roky se ovšem v chování mnohých z nich prostě nezměnilo.

Ve volbách to dnes vnímám vlastně úplně stejně. Jakmile vidím že má někdo v programu, nebo že prezentuje důvod pro svoji volbu stylem jdu tam něco zbourat či zničit EU, jeho hlas jaksi nevnímám a tento člověk nemá pro mne žádnou politickou váhu. Vybrat si podobnou cestu totiž není žádná odvaha, jen známka populismu a snahy u získání laciných hlasů od těch, kdo nemají dost inteligence na to aby prohlédli to že jim přes všechna jejich prohlášení jde pouze o plné koryto z ruky toho, koho do ní koušou. Nedává to prostě žádný smysl.

Tak, první vyřazovací kolo je za mnou a konstatuji že „startovní pole“ dost prořídlo. Co dál? Již z principu vyřazuji levicové strany, které se nedokázali vyrovnat s minulostí a které hlásají rovnost pro všechny. Protože rád a hodně čtu zajímavé články, například sociologické, tak vím že cokoliv postavené na rovnosti prostě nefunguje. Těm kdo se snaží prostě náleží větší odpovídající odměna než těm, kdo se jen tak vezou a neudělají ani o krok více, než musí. Tedy už z principu fandím více středu až pravici. Aby bylo jasno, to neznamená že nejsou pro určité sociální podpory a pomoc lidem v určitých životních situacích. Vzory pro mne jsou naopak ti velcí podnikatelé, kteří ve finále nastavili první skutečné sociální systémy pro své zaměstnance a postarali se i o jejich rodiny. Například pan Baťa.

Tedy koho zde máme na výběr? Nechá se zde vůbec najít nějaká pravicová strana? Vlastně žádnou nevidím. Jen levicové (pro mne extrémistické) strany, strany středu kde to vnímám spíš populisticky protože se tam nejsnadněji „loví“ hlasy a možná jedna až tři strany v pravém středu. Za mě trošku málo k výběru. Tak prostě sáhnu po tom co považuji za nejmenší zlo. Bohužel pokolikáté už.

Vím že to mnozí budou vnímat odlišně a dost možná se do mě i silně pustí. Nicméně jsem otevřen rozumnému dialogu i s těmi, co patří dle mého názoru k extrémním názorovým stranám. Tedy pouze do té míry dokud půjde o konstruktivní názorový dialog. Jestliže se to překlopí do polohy urážek, nebo slepého papouškování vylhaných argumentů bez doložení zdrojů kterým lze opravdu věřit, přestanu tyto křiklouny opět vnímat a jejich hlas se ztratí v šumu okolní přírody. Nemám tolik času ani náladu se zaobírat kýmkoliv kdo nic nepřináší a kdo umí jen bořit, kydat hnůj a sám nepostaví , nebo neudělá nic dobrého pro jiné. U těch nečekám že kdykoliv v budoucnu udělají něco pro jiné, nebo pro mě. Většinou pomáhají jen sobě a pro ostatní jsou spíš toxičtí.

Přeji pevnou ruku při výběru vašich zástupců v Evropě. Dejte si pozor na to, aby nešlo pouze o ty, co mají v programech jen svůj vlastní zájem, bez ohledu na to co se tam píše. Nechcete aby vás zastupoval člověk který nikdy nic neudělal, ale vždy jen pomlouvá to co udělali jiní, protože to nikdy nebyla a nikdy nemůže být dobrá volba. Nejde prostě o dobré lidi, jen laciné populisty. Nenechte tyto lidi vyhrát, protože jen parazitují na nás všech. Jejich boření EU je pouze tím co celé EU a tedy i nám ubližuje. Dejte šanci těm, co mají snahu EU transformovat a dále stavět, protože to je opravdu potřeba. EU není dokonalá, ale i díky jí se máme opravdu dobře, byť si to možná mnozí nemyslí. Dejte šanci světu který se spojuje, namísto toho kde se stavějí ploty mezi námi. Těch plotů jsem si užili myslím už více než dost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz