Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Proč považuji některé firmy montující FVE za šmejdy zaměřené na důchodce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: FraJ Pravý

Protože je u většiny střídačů v návodu předepsán na výstupu proudový chránič, který má chránit objekt i uživatele, nelze jeho výstup zapojit do instalace tam, kde máte ke světlům a zásuvkám dva vodiče, namísto dnes předepsaných tří vodičů.

Článek

Čím dál tím častěji se setkávám s případy, kdy na instalaci FVE na domě kývnou i starší lidé, protože uvěří slibům dodavatele. Přitom přínos pro jejich domácnost a především peněženku může být spíš záporný, než kladný. Pojďme si projít důvody pro moje tvrzení, ale hezky od začátku.

Volal mi kamarád a kolega, jak je to s těmi FVE protože to momentálně řeší u svého zákazníka. Ne z pohledu montáže, ale nespokojenosti investora s fungováním, respektive nefungováním backupu (zálohy) v případě výpadku napájení pro dům. Protože se s FVE ještě nepotkal, tak zjišťoval na co se zaměřit. Hned jsem věděl, kde je problém, protože nejde o ojedinělou problémovou instalaci, se kterou jsem se v posledním cca roce a půl setkal. Klasická situace kdy lidé neznajíc technické podmínky a fungování FVE, vrazí své úspory do instalace FVE s tím že po navrácení dotace je bude FVE stát cca 200-250 tisíc Kč (letos o něco méně) a návratnost té investice díky úsporám, bude někde okolo 5-8 let. Tyto informace se nechají dohledat po celém internetu a zakládají se více méně na pravdivých základech. Zde ale narážíme na několik velkých ALE…

Protože je u většiny střídačů v návodu předepsán na výstupu proudový chránič, který má chránit objekt i uživatele, nelze jeho výstup zapojit do instalace TN-C, což laicky znamená tam, kde máte ke světlům a zásuvkám dva vodiče, namísto dnes předepsaných a tedy obvyklých tří vodičů. Nebudu rozebírat důvody, proč je třívodičové provedení lepší, protože v tomto článku jde o přínos FVE pro domácnost a nechci zde začít být příliš technický.

Problém je tedy u objektů, kde je ještě starší nerekonstruovaná elektroinstalace. Zde vám firma instaluje pouze jednu až tři zásuvky a pokud budete mít štěstí, napíše na ně jak velkou zátěž do nich smíte maximálně připojit. Nejčastěji se jedná o 2-3kW, což je například bojler, přímotop, pračka a podobné zátěže. Nicméně problém je v tom, že zásuvky jsou instalované u rozvaděčů FVE a bateriového úložiště, což ve většině případů nebývá v blízkosti jmenovaných spotřebičů, které byste rádi provozovali z vaší FVE, tedy v podstatě zadarmo. Protože výkup přebytků z FVE není pro provozovatele úplně výhodný, je potřeba pro rozumnou návratnost investice vlastní využití této získané energie. Když tuto možnost díky prastaré instalaci nemáte, návratnost investice se značně prodlouží a to klidně na 20-40 let, což už nedává ekonomický smysl. Jediný kdo na tom vlastně vydělá je sama instalační firma. Pro jistotu ještě jednou upozorňuji že se to týká hlavně starších domů u který ještě neproběhla v posledních cca 20 letech celková rekonstrukce elektroinstalace.

Je jasné proč tuto skutečnost prodejci montáží FVE (naháněči) lidem nesdělují. Na těchto objektech je pro ně instalace snadnější (levnější) a méně problémová, tedy více vydělají a je jim jedno že investor a budoucí provozovatel v jednom vlastně nic moc nešetří a tedy přínos pro jejich domácnost je velmi rozporuplný velice mírně řečeno. Těmto lidem nezbývá nic jiného než tahat prodlužováky ke spotřebičům které chtějí provozovat ze své energie, nebo opět sáhnout do peněženek a investovat do úprav elektroinstalace, což stojí dost peněz a rozhodně se to většinou neobejde bez sekání a velkého nepořádku, do čehož se lidem samozřejmě moc nechce. A to ještě mají štěstí pokud se tuto informaci vůbec dozvědí a mohou se podle toho nějak zařídit. Viděl jsem instalace kde se to dozvěděli po 3 letech od instalace jen proto že chtěli provést kontrolu FVE, protože navzdory informacím lidí okolo a z webu zjišťují, že přínos je v řádu tisíců, namísto očekávaných desetitisíců (viz doba návratnosti=úspory)

Přístup těchto montážních firem považuji za podvodný a považuji je za novodobé „prodejní šmejdy“, kteří se opět soustředí na starší generaci, která neumí pracovat s dostupnými informacemi, obzvlášť pokud se jedná o technické záležitosti. Bohužel se to často týká i firem které se vydávají za renomované a mající za sebou mnoho tisíc instalací, bez jediné reklamace. Pak o nich posloucháte v některých pořadech, jako jsou například Černé ovce a podobně.

Snad jsem to napsal tak, aby toto technické omezení pro využití FVE pochopil i laik a dal si pozor na to co je mu slibováno a za co utratí nemalé prostředky doufajíc ve snížení pravidelných plateb za spotřebu elektřiny, nebo s vidinou toho že by mohl být na místním distributorovi zcela nezávislý.

Vyžadujte ke své instalaci zákonné podklady, na které máte nárok a jež jste povinni vlastnit, jinak vám dle zákona hrozí pokuty. Je to například projektová dokumentace skutečného provedení, návody k výrobkům i celé FVE, nebo předávací protokol či kladnou výchozí revizní zprávu. Revizi by měl provést nejlépe někdo pozvaný vámi, který není na dodavatelskou firmu navázán, protože se už řeší mnoho případů kdy revizní technik dodavatele nebyl revizním technikem, neměl potřebné znalosti, ani vybavení a jen pořídil nějaké fotky, vypsal připravený formulář a tyto informace poslal do firmy ke zpracování. Tam je dvě paní v kanceláři dle instrukcí použily k sepsání revizní zprávy, kterou nasmlouvaný revizní technik jeden den v týdnu bez pročtení podepíše a opatří razítkem. Jaká kvalita takto protizákonně provedených revizních zpráv asi je, nemusím jistě zdůrazňovat. Několik instalací už zákazníci řeší poté, co jen týden až půl roku po kladné revizi dodavatele přijdu na revizi protože se investorovi něco nezdá a jsem nucen konstatovat že závady jsou takové, že nelze toto zařízení bezpečně provozovat a důrazně doporučím jeho vypnutí a reklamaci díla.

Sám často nevěřícně zůstanu koukat čeho jsou některé firmy schopny. Dnes jsem dokonce byl v domě kde po zásahu revizního technika dodavatele vyhořela část elektrospotřebičů v domě a prozatím je škoda odhadována na cca 80 tisKč, což není škoda konečná a bude zapotřebí i přepojení rozvaděčů v domě. Navíc i zde se investora týká výše uvedené a jeho využití velkého bateriového úložiště je postaveno jen na třech zásuvkách v garáži, kde pro ně nemá žádné rozumné využití. Investice přišla vniveč a odcházel jsem od něj spolu s technikem od zabezpečovacího zařízení, které se také odporoučelo do křemíkového nebe a bude nutná investice do jeho opravy. Dost možná bude nutná i jeho výměna, pokud se nepodaří toto starší zařízení už někde opravit.

Nenechte se napálit a vyžadujte od svých dodavatelů maximum informací, nejlépe písemně, ať máte v případě problémů dostatek důkazů o tom, že dodané informace nabyly pravdivé, ale minimálně zavádějící, nebo přímo lživé. Velmi vám to usnadní pozici, pokud by jste později potřebovali zařízení reklamovat, nebo nějak podobně řešit.

Držím velmi palce při výběru montážní firmy a trvejte na nezávislém revizním technikovi který to vše zkontroluje před spuštěním do provozu. Pak už jen ať vám dost svítí slunce a vy máte možnost plně využít takto získanou energii, zároveň s minimálními platbami za elektřinu pro váš dům.

To vám přeje Váš revizní technik

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz