Hlavní obsah
Jídlo a pití

Lasagne s houbovým „neboloňským“ ragú

Foto: Francesca Scaglioni

Lasagne - italská klasika

Pokud je venku nepříliš hezké počasí a chlad se vkrádá do večerních hodin, zatouží mnoho z nás po něčem dobrém. Může to být sklenka vína, dobré jídlo, nebo obojí. Ideálním propojením jsou lasagne.

Článek

Existuje mnoho způsobů, jak si tuto pochoutku připravit, jeden z nich nabízí i následující recept. Nenechte se zaskočit výrazem „neboloňský“, stále jde o lasagně s klasickým ragú. Jen jsou do něj přidány houby, které však lze směle vynechat. Pak již půjde o tradiční ragú boloňské. Suroviny lze použít jak tradiční, tak i bez lepku a bez laktózy, záleží na tom, zda trpíte některou z potravinových intolerancí, či nikoliv.

Suroviny pro 4 osoby:

Na ragú

150 g čerstvých hub

200 g mletého hovězího masa (ideálně falešné svíčkové)

200 g mletého vepřového masa (ideálně panenské svíčkové)

1 velká cibule

2 větší mrkve

3 ramínka řapíkatého celeru

500 ml bílého suchého vína

rajčatový protlak dle chuti

sůl

pepř

olivový olej

Omáčka na lasagne:

1/2 litru bešamelu

Lasagne:

ideálně bezlepkové dle nabídky obchodů

Nejprve si všechnu zeleninu nasekáme na jemné kousky. Maso umeleme a smícháme. Houby nakrájíme na drobné kostky. V hrnci se širokým dnem rozpálíme olivový olej, na kterém zprudka, ale dozlatova osmahneme cibuli. Přidáme mrkev, celer i houby, necháme mírně zhnědnout, nic se nesmí připálit. Zelenina pustí vodu, proto se brzkého připálení nelekáme, je však nutné celou situaci bedlivě kontrolovat. Jakmile se vše rozvoní a vidíme, že je zelenina zlehka opečená, přičemž se z hrnce vytrácí voda, je načase přidat masovou směs. Důkladně vše promícháme, zlehka orestujeme a poté podlijeme dostatečně vínem.

Vše necháme bublat na mírném ohni, což nám zabere zhruba hodinu. V případě, že by se celá směs měla tendenci připalovat, podléváme dle uvážení, nejlépe vínem. Po změknutí masa i zeleniny je načase přidat rajčatový protlak. Krátce vše povaříme, osolíme a opepříme.

Mezitím si připravíme bešamel, a to následovně. V hrnci s dvojitým dnem rozehřejeme mléko, které dle chuti osolíme a opepříme. Jakmile se dostane do bodu varu, zahustíme jej bezlepkovou jíškou, která je běžně již k dostání i v Česku.

Na plech vymazaný bezlaktózovým máslem vylejeme cca polovinu bešamelu a položíme první plátek lasagní. Na ten postupně klademe omáčku s masem, vrstvu lasagní, trochu bešamelu a znovu postup opakujeme, podle odhadu, kolik vrstev sníme. Jakmile vrstvení dokončíme, vše zasypeme strouhaným Parmazánem a vložíme do rozehřáté trouby zapéct.

Podáváme horké.

Ideálním doplňkem k tomuto pokrmu je pak suché bílé víno, například Pinot Grigio.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám