Článek
Existuje mnoho způsobů, jak si tuto pochoutku připravit, jeden z nich nabízí i následující recept. Nenechte se zaskočit výrazem „neboloňský“, stále jde o lasagně s klasickým ragú. Jen jsou do něj přidány houby, které však lze směle vynechat. Pak již půjde o tradiční ragú boloňské. Suroviny lze použít jak tradiční, tak i bez lepku a bez laktózy, záleží na tom, zda trpíte některou z potravinových intolerancí, či nikoliv.
Suroviny pro 4 osoby:
Na ragú
150 g čerstvých hub
200 g mletého hovězího masa (ideálně falešné svíčkové)
200 g mletého vepřového masa (ideálně panenské svíčkové)
1 velká cibule
2 větší mrkve
3 ramínka řapíkatého celeru
500 ml bílého suchého vína
rajčatový protlak dle chuti
sůl
pepř
olivový olej
Omáčka na lasagne:
1/2 litru bešamelu
Lasagne:
ideálně bezlepkové dle nabídky obchodů
Nejprve si všechnu zeleninu nasekáme na jemné kousky. Maso umeleme a smícháme. Houby nakrájíme na drobné kostky. V hrnci se širokým dnem rozpálíme olivový olej, na kterém zprudka, ale dozlatova osmahneme cibuli. Přidáme mrkev, celer i houby, necháme mírně zhnědnout, nic se nesmí připálit. Zelenina pustí vodu, proto se brzkého připálení nelekáme, je však nutné celou situaci bedlivě kontrolovat. Jakmile se vše rozvoní a vidíme, že je zelenina zlehka opečená, přičemž se z hrnce vytrácí voda, je načase přidat masovou směs. Důkladně vše promícháme, zlehka orestujeme a poté podlijeme dostatečně vínem.
Vše necháme bublat na mírném ohni, což nám zabere zhruba hodinu. V případě, že by se celá směs měla tendenci připalovat, podléváme dle uvážení, nejlépe vínem. Po změknutí masa i zeleniny je načase přidat rajčatový protlak. Krátce vše povaříme, osolíme a opepříme.
Mezitím si připravíme bešamel, a to následovně. V hrnci s dvojitým dnem rozehřejeme mléko, které dle chuti osolíme a opepříme. Jakmile se dostane do bodu varu, zahustíme jej bezlepkovou jíškou, která je běžně již k dostání i v Česku.
Na plech vymazaný bezlaktózovým máslem vylejeme cca polovinu bešamelu a položíme první plátek lasagní. Na ten postupně klademe omáčku s masem, vrstvu lasagní, trochu bešamelu a znovu postup opakujeme, podle odhadu, kolik vrstev sníme. Jakmile vrstvení dokončíme, vše zasypeme strouhaným Parmazánem a vložíme do rozehřáté trouby zapéct.
Podáváme horké.
Ideálním doplňkem k tomuto pokrmu je pak suché bílé víno, například Pinot Grigio.