Hlavní obsah
Cestování

Benátky se rozhodly přitvrdit a zvyšují vstupné. Cílem je zlepšit kvalitu města a omezit turisty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Francesca1 vlastní foto

Benátky

Ano, je třeba zvýšit vstupné a udělat maximum pro záchranu města.

Článek

Zpoplatnění vstupu do Benátek bylo rozhodně správným rozhodnutím, které však vyvolalo mnoho vášnivých debat a kritických komentářů. Opatření města kritizovala mimo jiné také americká spisovatelka Donna Leová, autorka kriminálních románů, jejichž děj se odehrává právě v Benátkách. Právě proto je dost možné, že i temné příběhy lákají některé návštěvníky. Ona sama tvrdí, že zpoplatněním chtějí úřady hlavně vydělat peníze na turistech, ale rozhodně nechtějí zastavit turistický ruch. Roční návštěvnost činní okolo patnácti miliónů turistů, což radnici přinese nemalé zásadní množství peněz. Bohužel neustálý masivní příval turistů však způsobuje značné a škody.

Benátky se rozhodly přitvrdit a zvyšují vstupné

V Benátkách žije více než 50 tisíc stálých obyvatel a jejich počet se takřka zdvojnásobí při plném obsazení hotelových kapacit. Nemluvě o jednodenních návštěvnících. V některých dnech je téměř nemožné projít úzkými uličkami, například kolem náměstí sv. Marka a mostu Rialto. Tam se ani nehnete. Proto je třeba zavést opatření, která by mohla množství turistů o něco více regulovat. V některých italských médiích se objevují informace, že se daří některým turistům vniknout do města bez placení. O takovém počtu ale neexistují záznamy.

Podle stálého proudícího davů lidí lze usuzovat, že cena vstupného se bude zvyšovat, aby bylo dosaženo přijatelné návštěvnosti. Faktem zůstává, že Benátky čelí dlouhodobě kritickému ohrožení. Krom turistů však Benátky ohrožuje i stoupající hladina moře a další extrémní klimatické jevy. Velké výletní lodě již nesmějí používat benátský kanál Giudecca a nemohou proplout ani poblíž náměstí sv. Marka, jsou odkloněny do průmyslového přístavu. Benátky jsou na seznamu ohrožených památek UNESCO již od roku 1987. Úřady musí dodržovat plány s opatřením na řešení problémů na ochranu města. V případě, že by se situace zhoršovala, Benátkám by v budoucnu hrozilo vyškrtnutí ze seznamu světového dědictví. To nikdo z nás nechce!

Zdroje:

https://praha.eu/w/benatky_zavedou_vstupne_pro_navstevniky_2903748

https://mzv.gov.cz/milano/cz/konzularni_a_vizove_informace/aktuality/benatky_zavadi_poplatek_za_vstup_do.html

https://www.sueddeutsche.de/panorama/tourismus-donna-leon-haelt-wenig-von-eintrittsgebuehr-in-venedig-dpa.urn-newsml-dpa-com-20090101-240529-99-198350

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-benatky-zdvojnasobi-vstupne-pro-jednodenni-turisty-40480074

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz