Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vánoční vlastizrada. Zvací dopis pro dárkonoše Santu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: PIxibay

Pokud se podíváme na české Vánoce a jejich dárkonoše Ježíška očima dětských posluchačů pohádek a nás, kteří jim je rádi vyprávíme, je to celkem smutné. Nemáme dětem co nabídnout.

Článek

Nic. Žádný pohádkový příběh z říše Fantazie zaplněný kouzelnými figurkami, které mají svou podobu, své místo v pohádkovém světě a svůj příběh plný fantazie. O ten jsou české děti v podstatě okradeny. Pokud jim ovšem nechceme tlačit do hlavy náboženskou ideologii. Český dárkonoš (původem z Německa) bohužel není atheista a pohádková bytost.

Je to celkem zajímavé. Jen na malém kousku světa nosí dárky skutečná historická postava a to, že jde o její dětskou podobu, to moc nezachrání.

My dospělí odrážíme dětské otázky na místo vyprávění pohádky plné hravé fantazie jen neurčitým konstatováním. Ježíšek? Nevíme jak vypadá, nikdo ho neviděl. Nevíme, jak roznáší dárky…

Je to opravdu to mimino v pročuraných plínkách? A proč u nás neroznáší dárky Santa? Proč i k nám nepřijede na saních tažených devíti létajícími soby? Kdo připravuje dárky pro děti, když to nejsou skřítkové…?

I vaše děti či vnoučata znají Santu, jeho létající soby a poslání dárkonoše. Třeba z jiných pohádkových příběhů. U nás nejen jeho, ale i celé Vánoce zachraňovaly tlapky z Tlapkové patroly. Doufám, že už všichni dědečkové a babičky znají zpaměti jména akčních pejsků a jejich velitele. Bylo by nepříjemné se před dětmi ztrapnit Nějaký český Hurvínek nebo Rumcajs dnes opravdu nikoho nezajímá. A u jsme u toho.

Ne vše, co je tradičně české, dnes děti zajímá. Chtějí jiné, zajímavější nebo akčnější příběhy. Ne nic neviditelného a nudně statického jako Ježíšek.

Zvací dopis pro Santu napsaný kostrbatým dětským písmem nakonec napsán nebyl a zastánce tradic mohu uklidnit. Náš malý na otázku, kdo by se mu jako nosič dárků líbil víc, si vybral Ježíška. Proč? Je to přece Čech a my jsme Češi…

Globalizace? Zrada českých tradic a Vánoc?

Možná to někdy přijde…

O co si psali pod stromeček vaše děti či vnoučata. O něco českého a tradičního?

U nás je to Lego policejní stanice, Hulk ( to je ten americký komiksový svalovec) a deštník s Tlapkovou patrolou. Pochopitelně tam musí být policajt Chase. Ve výběru hraček už globalizace zvítězila.

Malému dál tlačím do hlavy Ježíška. Toho nudného, neviditelného a nevýrazného českého dárkonoše. Z jakéhosi pocitu celkem nesmyslné povinnosti. Nemám z toho dobrý pocit.

Raději bych vyprávěl pohádkový příběh plný fantazie a pohádkových postav, než propagoval náboženskou ideologii a historickou postavu, která byla mnohokrát zneužita svými uctívači k prolití mnoho krve…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám