Hlavní obsah
Lidé a společnost

Frank Fiala: Československý Al Capone z Věšína a mafiánská rodina Gambino

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gabriel Noir / Leonardo.ai

Frank Fiala: Československý Al Capone z Věšína a mafiánská rodina Gambino

František Fiala, známý jako Frank Fiala nebo také Frank „Joe“ Fiala se narodil 23. června 1946 v malé obci Věšín na Příbramsku.

Článek

V tehdejším Československu ho žádná zářná kariéra nejspíš nečeká, a tak se kolem roku 1969 rozhodne emigrovat a zkusit své štěstí ve světě.

Frank v Brooklynu

Ve svých 23 letech se ocitá ve Spojených státech. Začíná pracovat jako obráběč kovů s nulovou praxí ve firmě Patterson Machine Co., kterou v Brooklynu provozuje starší manželský pár. Manželé jsou bezdětní, pro ambiciózního Čechoslováka mají slabost, a tak se po čase domluví na odkoupení společnosti. Mladý Fiala se tak zanedlouho od svého nástupu do zaměstnání stává majitelem celé společnosti.

První velké peníze…

Kromě výroby lodních součástek se společnost specializuje i na opravy mechanických poškození lodí téměř kdekoli na moři. Přepravní společnosti za tyto služby královsky platí a v tomto oboru je také malá konkurence. Velké zakázky neustále přibývají a tím i nuly na Frankově bankovním kontě.

Děvčata, Rolls-Royse, helikoptéra a kokain

Mladý Frank, který přišel do Spojených států s prázdnou kapsou, si najednou užívá americký sen plnými doušky. Pohádkové peníze, o jakých se mu dříve ani nesnilo, luxusní vozy značek Rolls-Royce a Cadillac, dokonce vlastní 2 malá letadla a helikoptéru. Obzvlášť velkou zálibu však nachází v luxusní dámské společnosti, sexuálních orgiích ve vyhlášených swinger‘s klubech, ale také v alkoholu a kokainu.

Nízké přelety, loďě na Tchaj-Wan a dutý lodní šroub

Frankův „podnikatelský“ duch nenechá zahálet ani jeho malá letadla, kterými pravidelně podniká přelety v nízké nadmořské výšce, mimo dosah leteckých radarů, mezi Kolumbií a Spojenými státy. Účelem není nic jiného než dostat přes Floridu do New Yorku co nejvíce kokainu. V tomto oboru pak dále působí v rámci tzv. českých ulic v Brooklynu a na Manhattanu. Vyšší poptávka na sebe nenechá dlouho čekat. Zanedlouho Frank vypravuje lodě nacpané kokainem až po okraj. Drogy jsou všude, kde je to jen trochu technicky možné. Ve stožárech, dokonce i v náhradním lodním šroubu s hřídelí - vše speciálně vyrobeno duté z jednoho jediného důvodu. Z Franka se tak stává drogový magnát. Spolupracuje nejen se členy newyorské mafie, ale také s FBI.

Velkolepá oslava v Plaza Suite a Sammy „The Bull“ Gravano

Je rok 1982, blíží se Frankovi 36. narozeniny, ale také jeho 13leté působení v Americe. Oslava musí být ve velkém stylu! Pozvánku obdrží přes 300 lidí a proslýchá se, že se v rámci narozeninové tomboly bude losovat o luxusní automobil a motocykl. Výběr podniku padne na nejvyhlášenější noční klub celé Ameriky, a to na Plaza Suite v Brooklynu. Majitelem a provozovatelem klubu je jistý Salvatore Gravano, vysoce postavený člen mafiánské rodiny Gambino.

Salvatore Gravano, známý jako Salvatore „Sammy the Bull“ Gravano je v hierarchii rodiny Gambino druhým nejvyšším členem, tzv. underbossem. Nejvyšším členem a bossem mafiánské rodiny je samotný John Gotti, který nastoupil do čela hned vraždě Paula Castellana. Toho ze světa vlastnoručně nesprovodil nikdo jiný než John Gotti společně se Sammym Gravanim.

Sammy, Frank a Joe…

Frank si chce pronajmout Plaza Suite na celý den svého výročí. Sammymu se Frank nezdá od samého počátku, o pronájmu svého nočního podniku nechce ani slyšet a se samotným Frankem nechce mít nic společného. Sammy je přesvědčený, že je Fiala jen exot rozhazující kolem sebe peníze a kokain a podle toho by i jeho bizarní oslava vypadala. Jeho dojem utváří i lidé, kteří se kolem Fialy pohybují na každém jeho kroku. Názor nezmění ani při dalších schůzkách, ba naopak.

Joe, Sammyho kumpán, který Franka Sammymu poprvé představil, se jej snaží přesvědčit, aby na pronájem klubu kývl. Příležitost vydělat si slušný balík ve středu, mimo běžné otevírací dny, kterými byly pátek večer a víkendy, je více než lákavá. Navíc je reálná možnost zmanipulovat tombolu o luxusní Cadillac a motocykl Harley Davidson. Toto je kombinace, díky které nakonec Sammy k pronájmu svého nočního podniku svolí.

Oslava, hlava do hola a milion dolarů…

Oslava je v plném proudu, dorazilo přes 150 lidí, vše se pomalu a jistě začíná vymykat kontrole. Na pódiu klečí Frank a dvě úplně nahé dívky mu stříhají hlavu do hola, alkohol teče proudem a drogy jsou všude. Jídlo se jí rukama, a všude je neskutečný nepořádek. Probíhá pár pokusů o předčasné ukončení oslavy, které jsou doprovázeny komplikacemi. Akce končí až ve chvíli, kdy se na mol opilý Frank snaží Sammyho vyhodit z jeho vlastního podniku. Frank situaci záhadným způsobem ustojí a dává Sammymu nabídku, že celý jeho podnik odkoupí za 1 milion dolarů. Na tehdejší dobu astronomická částka.

Sammyho kancelář, Uzi a potupa…

Frankova nabídka platí a Sammy s prodejem souhlasí, milion dolarů velká motivace. Frank chce podnik převzít co nejdříve, Sammy dostává 300 000 dolarů na ruku mimo veškeré advokátní úschovny a teď už je třeba počkat, než se vyřídí potřebné smlouvy a proběhne převod zbytku peněz. Frank však nehodlá čekat, chová se způsobem jeho vlastním, jako by mu podnik už dávno patřil. Vrchol všeho nastává ve chvíli, když se rozhodne vybourat část Sammyho kanceláře. Prý kvůli lepšímu vstupu ze schodiště. Sammyho o dění v klubu telefonicky informuje jeho rozrušená sestra. Sammy neváhá ani vteřinu a spolu se svým bratrancem si jede do podniku, který mu stále ještě patří, zjednat pořádek. Horkokrevný Fiala zastižený v kanceláři nehodlá o ničem dlouze diskutovat, vytahuje legendární československý samopal Uzi a potupně oba dva mafiány po krátkém rozhovoru vyhazuje z podniku ven.

Následující události už mají rychlý spád. To si Sammy nemůže nechat líbit. Ještě téhož dne je připraven detailní plán na Frankovu vraždu.

Hey Frank, whats up buddy?

Je 27. června 1982, jen pár dní po šílené oslavě v Plaza Suite, jehož prodej ještě stále není zcela dokončen. Frank parkuje svůj Rolls-Royce na ulici přímo před klubem a míří k hlavnímu vchodu. Je kolem 2 hodiny ranní středoevropského času a před klubem se pohybují desítky lidí, Sammy a jeho bratranec se opírají o auto a čekají. Jen co Sammy Franka spatří, zavolá na něj: „Hey Frank, whats up buddy?“. Tato věta je i signálem pro střelce. Frank se otáčí, zahlédne Sammyho a s úsměvem jde směrem k němu. V tu chvíli přiskakují dva střelci v lyžařských maskách a padají tři rány. První dvě rány do každého oka, třetí do úst, která vystřeluje mozek z jeho hlavy do okruhu 12 metrů. Frank padá k zemi, je na místě mrtvý, popravený mafiánskou pomstou. Sammy tímto vysílá jasný vzkaz pro všechny, že si s ním není radno zahrávat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz