Hlavní obsah
Bydlení

Jak na osvětlení koupelny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Gabriela Široká, Paulmann

Závěsné osvětlení s ochranou IP44

Požadavky na osvětlení koupelny jsou různé - jasné světlo ráno k probuzení, co nejpřirozenější světlo pro líčení či holení a teplé světlo pro relaxaci. Jak dosáhnout ideálního osvětlení v koupelně, která funguje jako takové domácí wellnes?

Článek

Správné světlo v koupelně

Ideální světelné podmínky v koupelně vytvoříte kombinací základního osvětlení, svítidla nad zrcadlo a dekorativního světla. Pro orientaci a bezpečnost v koupelně se doporučuje dostatečné základní osvětlení minimálně 300 lumenů na metr čtvereční. Díky správnému osvětlení tak okamžitě uvidíte případné zdroje nebezpečí, jako jsou třeba louže na podlaze. Pro základní osvětlení jsou ideální stropní světla, LED panely a zapuštěná svítidla.

Akcentní osvětlení pak zajišťuje doladění celkové atmosféry. Bodovky proměňují jednoduchou koupelnu ve skutečnou oázu pohody. Lze použít i barevné LED pásky do rohů a výklenků nebo pod poličky, kde vykouzlí skvělé efekty.

Být správně osvětlen při líčení a holení

Aby vše při líčení a holení proběhlo hladce, mělo by být zrcadlo v koupelně osvětleno svítidlem. Abychom získali co nejvěrnější zrcadlový obraz, mělo by světlo zářit rovnoměrně a rozptýleně při neutrální teplotě bílé barvy (4000K). V závislosti na velikosti zrcadla by měla být u zrcadla instalována dvě světla (jedno na každé straně) nebo jedno světlo nad zrcadlem.

Další variantou jsou zrcadla s integrovaným osvětlením. Kromě možnosti zapnutí a vypnutí světla na okraji zrcadla podle potřeby a nastavení barvy světla (denní bílá, neutrální bílá a teplá bílá) mají osvětlená zrcadla také integrovanou funkci ohřevu. Díky tomu je zrcadlo po sprchování opět jasné a zamlžená zrcadla jsou minulostí.

Wake up! Make-up! Relax! Rozhodující je teplota barvy

V ideálně osvětlené koupelně hraje kromě světelného mixu důležitou roli také teplota barvy (tzv. teplota chromatičnosti) Na jaře a v létě nás přirozené světlo doprovází brzy ráno a zajišťuje, že den začínáme bdělí a fit. Stejného efektu dosáhneme s denním bílým osvětlením (6500 kelvinů). Při nanášení make-upu a stylingu doporučujeme neutrální bílé světlo. A večer? Teplé bílé osvětlení (2700 kelvinů) vám pomůže relaxovat. Důvodem je vyšší podíl červeného světla, které neruší tvorbu hormonu melatoninu a zajišťuje tak relaxaci a dobrý noční spánek.

Svítidla s takzvanou funkcí CCT umožňují flexibilní nastavení teploty barev a jsou proto ideální pro osvětlení vašich „domácích lázní“. V závislosti na denní době a potřebách si světlo přepnete na požadovanou barvu (2700-6500K).

Ochrana před vodou

Elektřina a voda nejdou dohromady. Proto je pro osvětlení v koupelně důležitá integrovaná ochrana proti vodě (tzv. IP ochrana). Ne každé světlo lze bez váhání použít kdekoli v koupelně. Ochrana IP uvádí, jak dobře je svítidlo chráněno před vniknutím vody. Jaká třída ochrany IP je požadována, závisí na umístění svítidla v prostoru koupelny.

Například u vany nebo ve sprše musí mít světla třídu krytí IP67. To znamená, že jsou vodotěsná, pokud jsou dočasně ponořena. Třída ochrany IP65 je vyžadována pro oblasti do výšky 2,25 m kolem sprchového a koupacího prostoru. Svítidla s ochranou proti stříkající vodě (IP44) postačí v rádiu 60cm kolem vany nebo sprchy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám