Hlavní obsah

Vodíková voda: Elixír budoucnosti nebo jen další trend?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: H2 Times News

Vodíková voda přináší mnoho benefitů pro lidské tělo. Vytvořit si ji je možné pomocí vodíkových generátoru, například vodíkové lahve.

Vodíková voda. Tvrdí se, že má výjimečné schopnosti – od zlepšení sportovního výkonu po snížení zánětu a podporu imunity. Ale co na to věda? Ponořme se do světa vodíkové vody a odhalme, jestli je opravdu nápojem budoucnosti.

Článek

Zlepšení sportovního výkonu
Začneme tam, kde mnozí z nás chtějí vidět okamžité výsledky – ve sportu. Studie z Olomoucké Univerzity Palackého naznačuje, že pití vodíkové vody může skutečně zlepšit sportovní výkon tím, že snižuje únavu a urychluje regeneraci. Ve světě, kde každá sekunda a každý závod je důležitý, může být vodíková voda tou tajnou ingrediencí pro sportovce hledající způsob, jak překonat své limity.

Antioxidační ochrana
Volné radikály – zní to jako název punkové kapely, ale skutečně jsou to nestabilní molekuly, které mohou poškodit naše buňky a přispět ke stárnutí a chorobám. Vodíková voda je v tomto ohledu jakýmsi superhrdinou. Studie vedena Yan Tian z Lékařské fakulty Tongji Univerzity v Shanghai ukazuje, že vodíková voda může chránit buňky před oxidačním poškozením, což je důležitý krok v prevenci mnoha zdravotních problémů.

Protizánětlivé účinky
Zánět je často označován za kořen mnoha zdravotních problémů, včetně srdečních onemocnění a artritidy. Zde opět vodíková voda ukazuje svůj potenciál. Výzkum z Soulské národní univerzity naznačuje, že konzumace vodíkové vody může snížit zánětlivé reakce v těle. To je dobrá zpráva pro miliony lidí bojujících s chronickými zánětlivými onemocněními jako je artritida, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, celiakie, záněty středouší, alergické reakce a astma, hepatitidy a další.

Foto: H2 Times News

Prof. Shigeo Ohta je objevitelem antioxidančích účinků vodíku. Společně s ostravskou společností H2 Global Group si patentovali vodíkovou terapii.

Zlepšení kognitivních funkcí
V naší neustále se měnící a stresující době je udržení mentální ostrosti důležitější než kdy jindy. Zde přichází vodíková voda s potenciálním řešením. Výzkum z Lékařské univerzity v Osace ukázal, že vodíková voda může zlepšit kognitivní funkce a potenciálně snížit riziko neurologických poruch. To může být klíčem k udržení naší mysli v dobré kondici po delší dobu.

Pomoc pro nemocné s Alzheimerem
Japonská studie z roku 2011, která ukázala pozitivní účinky pití vodíkové vody, dovedla vědce k další studii s inhalací molekulárního vodíku. Po úspěšných výsledcích studií na myších povolily japonské úřady přechod na lidský model. Klinická studie s 73 pacienty trvala rok, přičemž skupiny dostávaly buď placeba nebo vodu s vodíkem. Studie prokázala účinek vodíkové vody u pacientů s genetickou mutací spojenou s Alzheimerovou chorobou, snižující oxidační stres. Díky antioxidačním vlastnostem vodíku se zlepšil stav pacientů.

Česká společnost H2 Global Group ve spolupráci s japonským vědcem prof. Shigeo Ohta získala patent na vodíkovou terapii pro prevenci a léčbu Alzheimerovy choroby.

Zmírnění příznaků alergie
Alergie jsou pro mnohé z nás konstantním zdrojem nepohodlí. Vědecké důkazy naznačují, že vodíková voda může pomoci zmírnit příznaky alergie tím, že snižuje hladinu zánětlivých markerů. Toto zjištění může být pro alergiky opravdovou úlevou.

Zdá se, že vodíková voda má na cestě do našich sklenic s vodou světlou budoucnost. Od sportovních areálů přes laboratoře až po naše domovy – potenciál pro zlepšení našeho zdraví a kvality života je značný. Ačkoli je stále potřeba dalšího výzkumu, první výsledky jsou slibné. Takže příště, když si budete nalévat sklenici vody, možná byste měli zvážit, zda by to neměla být vodíková.

Jak zvýšit množství molekulárního vodíku v lidském těle?
Molekulární vodík se přirozeně tvoří v lidském mikrobiomu ve střevech každého člověka. Molekulární vodík má tendenci rychle reagovat s jinými látkami ve střevech, jako jsou volné radikály nebo molekuly kyslíku. Tyto reakce mohou snížit množství volného molekulárního vodíku přítomného v trávicím traktu. Naštěstí existují způsoby, jak si množství vodíku v těle zvýšit. Nejsnazším způsobem je konzumace vodíkem obohacené vody. Tuto vodu si můžeme zakoupit již hotovou balenou pod názvem H2 Premium Vodíková voda nebo si ji vytvořit pomocí generátorů molekulárního vodíku. Tyto přístroje dokáží také vytvářet plynný vodík, který je možné následně inhalovat. Poslední možností jsou doplňky stravy. Ty obsahují speciální látky, které podporují tvorbu vodíku ve střevech nebo například produkt H2 Dent Care, který reaguje se slinami a vytváří velké množství molekulárního vodíku přímo v ústech.

Vezměte prosím na vědomí, že ačkoli tyto přínosy byly podpořeny klinickými studiemi, individuální́ výsledky se mohou lišit a před provedením jakýchkoli významných změn ve vašem jídelníčku nebo životním stylu je vždy nejlepší́ poradit se s lékařem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz