Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak se budeme letos dívat na Harryho Pottera, když zemřela i Maggie Smith? S úctou, jako vždy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Snapshooter46, CC BY-NC-SA 2.0

Maggie Smith jako profesorka McGonagallová

Minulý pátek, tedy 27. září, do hereckého nebe odešla další z legend - Maggie Smithová. Sice nepatřila k našim českým hereckým legendám, ale do srdcí se nám zapsala všem.

Článek

Lidé si ji totiž oblíbili například ve filmu Sestra v akci, Univerzální uklízečka, seriálu Panství Downton nebo dramatu David Copperfield, kde se poprvé potkala se svým budoucím studentským svěřencem, představitelem Harryho Pottera, Danielem Radcliffem. Právě s filmovou sérií Harry Potter si ji lidé asi budou spojovat nejvíce a navždy.

Ani nevím proč, takže pokud někdo znáte ten pravý důvod, budu ráda, když mi ho v komentářích sdělíte, ale podzimní, sychravý čas je pro spoustu lidí jako stvořený k tomu, aby si uvařili hrnek teplého čaje nebo kakaa, zabalili se do deky, zapálili svíčky a pustili si v televizi maraton Harryho Pottera. Nebo místo televize oprášili knížky a dali se už po stopadesáté do čtení.

Jistě si ještě vzpomenete, že ještě v roce 2020 nám na podzim celá filmová série zpříjemňovala sobotní televizní večery a tím krátila čas do Vánoc. Možná právě to se v mnoha lidech zakořenilo jako taková tradice, o kterou se nechtějí připravit. Sice už byla rozjetá streamovací platforma HBO GO, nyní Max, kde je Harry Potter stále na předních příčkách sledovanosti, ale někdo ji prostě neměl, a tak věrně čekal na předvánoční televizní vysílání. Jenže v roce 2021 se sága o brýlatém čaroději v podzimním televizním programu neobjevila.

Důvodem byl zřejmě dokumentární pořad Harry Potter: Návrat do Bradavic natočený ke dvacátému výročí prvního dílu, který měl premiéru na HBO GO 1. ledna 2022. Televize Nova teprve potom vysílala celých 7 dílů. Musím říct, že pro mě, a jsem si jistá, že nejen pro mě, to bylo trochu zklamání. Platformu jsme měli, takže jsem si filmy mohla pustit kdykoli, ale prostě to nějak nebylo to pravé ořechové. Zdá se ale, že televize Nova bude i tentokrát Harryho Pottera vysílat až v lednu, takže pokud si chcete podzim užít tak, jako před čtyřmi lety, nezbývá než si ho pustit na Maxu, bez reklam, což má samozřejmě svoje plus.

Letos to však bude zase trochu jiný pocit dívat se na oblíbený film a chtě nechtě počítat, kdo z herců už není mezi živými. Richard Harris (Brumbál z prvních dvou dílů), John Hurt (výrobce hůlek Ollivander), Alan Rickman (Severus Snape), Robbie Coltrain (Hagrid), Richard Griffiths (Vernon Dursley), Michael Gambon (Brumbál od třetího dílu do konce), Maggie Smith (profesorka McGonagallová) a spousta dalších, méně známých herců, avšak pro příběh velmi důležitých.

I když to letos bude zase o něco smutnější pocit, zvlášť, když Brumbál v šestém dílu umře prostě doopravdy, bezpochyby ho bude provázet obrovská úcta ke všem hercům, kteří se podíleli na vytvoření filmového kouzelného světa, který tu díky nim bude s námi snad už navždy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz