Hlavní obsah
Umění a zábava

Letos by studenti do Bradavické školy čar a kouzel nedorazili: Vlak nejel, fanoušci byli zklamaní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bill Peloquin, Wikimedia Commons, CC BY-SA4.0

Model spěšného vlaku do Bradavic ve filmových studiích v anglickém Leavesdenu

Datum 1. září je pro fanoušky filmové série o Harrym Potterovi každoročně znamením, že se blíží fiktivní návrat do školních lavic v Bradavické škole čar a kouzel. Nevěřili byste, jak moc tuto událost prožívají.

Článek

Snad už od té doby, co skončila slavná filmová série o brýlatém čaroději s jizvou ve tvaru blesku na čele, možná až po odvysílání dokumentu Return to Hogwarts u příležitosti 20. výročí prvního dílu, se spustila naprostá lavina potterovského šílenství. Děti, které na filmech vyrůstaly, dospěly a rozhodly se odkaz série nenechat jen tak ležet. Už po několik let se tedy fanoušci vždy 1. září shromažďují na anglickém nádraží King´s Cross, často převlečeni v kostýmech, aby slavnostně vyprovodili Bradavický Expres, který v knihách z tohoto nádraží z nástupiště 9 a 3/4 odjížděl v 11 dopoledne. I na odjezdové tabuli bylo oznámení o odjezdu vlaku do Prasinek, vesnice, která se nachází v blízkosti školního hradu.

Každý rok se akce zúčastňovalo stále více lidí, loni dokonce bylo celé nádraží tak zaplněné, že to komplikovalo železniční dopravu. Letos se tak společnost Warner Bro Discovery rozhodla akci nepořádat a místo toho na oficiální YouTube kanál Harryho Pottera nahrát online program na oslavu Návratu do Bradavic. Pořadem provázel rezident koleje Mrzimor Sam Thompson z prostor filmových studií Warner Bros. Tam jsou uschovány veškeré kostýmy, artefakty, místnosti atd, které se ve filmové sérii objevily. I když v pořadu Sam léta na koštěti nebo mluví například s představitelkou Hermiony Granger z divadelní hry Harry Potter: Prokleté dítě, některým skalním fanouškům to nestačilo.

„Důrazně všem fanouškům nedoporučujeme navštívit nádraží King's Cross 1. září v tomto roce, protože se na nádraží nebude konat žádná akce, odjezdová tabule ani odpočítávání,“ cituje deník The Independent prohlášení výše zmíněné společnosti. Provozovatel nádraží Network Rail doplnil, že jejich prioritou jsou hlavně cestující, píše web Newsweek. I přes důrazné nedoporučení se však na nádraží několik fanoušků objevilo a doufalo, že hlášení odjezdu vlaku i odpočítávání přece jen zaslechnou. Místo toho však ostatní cestující slyšeli jen nesouhlasné, zklamané bučení, které je zachyceno v jenom z videí na sociálních sítích.

Deník The Independent naráží na skutečnost a možnou souvislost, že akce byla zrušena jen několik měsíců po té, co představitelka profesorky Prýtové, Miriam Margolyes, vzkázala všem dnes už dospělým fanouškům, aby konečně opravdu vyrostli z potterovské mánie. Té totiž začínají propadat i starší ročníky, u kterých by nás to ani ve snu nenapadlo. Nicméně, i když jedna tradice byla přerušena, jiné přetrvávají.

Mluvím teď o již 15. ročníku charitativního kriketového zápasu mezi týmy Nebelvír a Zmijozel. Zápasy se konají tedy už do roku 2009 a důvodem vzniku bylo zranění kaskadéra Davida Holmese, který se do té doby podílel na dublování Daniela Radcliffea, coby Harryho Pottera, nebo i Toma Feltona, alias Draca Malfoye. O svém životě natočil dokument, který je ke shlédnutí na platformě Max pod názvem David Holmes: Chlapec, který přežil. David totiž následkem úrazu během zkoušky na natáčení ochrnul od hrudníku dolů.

„Každoročně se díky pomoci přátel pořádá akce David Holmes Harry Potter Cricket Cup, jejímž cílem je získat peníze na charitativní účely. Zápas vždy hraje Nebelvír proti Zmijozelu a za ty roky jsme vybrali přes 100 000 liber. Letos to byly dvě charitativní organizace: Great Ormond Street Hospital a Stanmore Royal Orthopaedic Hospital,“ napsal David na svůj Instagram a připojil fotku s Tomem Feltonem a Mattem Lewisem, který si ve filmu zahrál Nevilla Longbottoma. Kromě nich se do akce zapojil například také David Heyman, producent Harryho Pottera. V minulosti se zápasu účastnil i Daniel Radcliffe, ten však zřejmě letos nemohl kvůli otcovským nebo jiným povinnostem. I tak ale Nebelvír porazil Zmijozel 8:7. Matthew to připisoval amatérským výkonům Toma Feltona a ten zase výsledek se zklamaným výrazem okomentoval slovy: „Bloody Longbottom“ - zatracený Longbottom.

Harry Potterovským povinnostem se stále věnuje i představitelka zrzavé Ginny Weasleyové, Bonnie Wright. Ta se odpočítání Návratu do Bradavic ujala v newyorské Vanderbiltově hale nádraží Grand Central spolu s velkou fanynkou filmové série, influencerkou Kierrou Lewis.

A v neposlední řadě také nesmím zapomenout na Weasleyovic dvojčata Freda a George - Olivera a Jamese Phelpsovi. I oni se hojně zapojují do akcí spojených s kouzelnickým světem vymyšleným autorkou J. K. Rowling. Jejich nejnovějším počinem je kulinářská soutěž nazvaná Wizards of Baking neboli Čarodějové pečení. Na oficiálním potterovském YouTube kanálu je už ukázka, kde můžete vidět, jaké zákusky soutěžící připraví. Kromě porotců moderátorskou „dvojčici“ doplní hvězdní hosté z filmové série - Bonni Wright, Evana Lynch (Lenka Láskorádová) a Warwick Davis (skřet Griphook nebo profesor Kratiknot). Soutěž by měla běžet na americkém televizním kanále Food Network a platformě Max. Data ale ještě známa nejsou.

Zdroje: The Independent, Nesweek, Instagram, YouTube

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz