Hlavní obsah
Bydlení

Máte neplatiče v bytě? Smůla. Zákon je na jeho straně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ference Keresi, Pixabay

Potkala nás velmi nepříjemná situace. S přítelem a téměř tříletým synem bydlíme zhruba 2,5 roku v podnájmu. Jenže teď se musíme vystěhovat.

Článek

Majitel bytu se totiž bude rozvádět s manželkou a byt potřebuje pro vlastní nebo její bydlení. První moje reakce v hlavě byla: Co je mi sakra do jeho rozvodu! My tenhle byt máme rádi, máme rádi sousedy, udělali jsme si tu přátele, náš syn se kamarádí s jejich dětmi. Ale nedá se nic dělat. Sice jsme čekali, že tahle situace nastane až v době, kdy dětem majitele bude 20 let a ne za tak krátkou dobu. Nemůžeme se přece připoutat k vestavěné skříni a odmítat odejít. Anebo ano? To je ale jen pro silné povahy.

Během hledání nového pronájmu jsme narazili na, podle mě, hlavu postavenou skutečnost. Naše známá má totiž ve vlastnictví byt a v něm, bohužel, neplatící nájemkyni. „Proč ji prostě nevyrazí, když neplatí?“ ptala jsem se přítele, který na internetu zjistil, že to není tak jednoduché? Cože?!

„Sám majitel neplatiče, který odmítá nemovitost opustit, vystěhovat nemůže. Nemůže svévolně vstoupit do pronajaté nemovitosti, byť po skončení nájemního vztahu. Nemůže manipulovat s osobními věcmi neplatiče či je odvézt. Nemůže ani odpojit dodávky energií, protože by tímto spáchal trestný čin porušení domovní svobody,“ tak zní slova právního analytika Radovana Lukáče.

Nejdříve musí majitel bytu sepsat výpovědní smlouvu. Jenže když je nájemce nepoctivý a byt opustit odmítá, všechno ostatní se řeší soudní cestou. A všichni víme, jak to u nás v soudnictví chodí - odvolání, dovolání, odročení, exekuce, postoupení a spousta dalších výrazů, jejichž význam ani neznám. Pobyt neplatiče v bytě se tak může protáhnout klidně na několik měsíců. A to je přece super bydlet někde zadarmo?

Zákon prostě chrání chudáka nájemníka, který z vlastní vůle neplatí nájem a porušuje tak smlouvu. Majitele bytu to navíc stojí spoustu peněz, a až někde v dálce na konci se mu dostane spravedlnosti a byt bude uvolněn. A navíc si nemůže být jistý, že bude v takovém stavu, jako byl na začátku.

Podle Lukáče by pomohla změna zákona. Tak snad se někdy dočkáme, aby se majitelé bytů s takovými lidmi mohli vypořádat do tří měsíců, jako například v Norsku.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Neplatiči
Podnájem

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz