Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Moderátor Míra Hejda kritizuje EU. Rozčílila ho novinka v systému nových aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terezabilkova, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Moderátor Míra Hejda je považován za klidného člověka. Teď se však na svém Instagramu rozčílil nad novinkou, která postihuje nová auta.

Článek

Jedná se o omezovač maximální povolené rychlosti a zpráva o tom, že se taková povinná výbava do nových aut chystá, přišla už v roce 2022. Tehdy se jednalo o nově homologovaná (vozidlo plní všechny požadavky předpisů EHK a směrnic a nařízení EU, pozn. redakce) auta. Letos to však bude platit pro všechna nově registrovaná auta v EU.

Není pochyb, že takové nařízení hnulo žlučí nejednomu řidiči. Mezi ně patří i moderátor Míra Hejda, manžel taktéž moderátorky Zorky Hejdové. Na svůj Instagram nahrál video, kde sedí v autě a bez servítek mluví o tom, co si o tom celém nařízení myslí. Podívejte se sami na video.

Hejda později i ve svých instagramových příbězích ukázal, jak to vypadá skutečně v praxi. Jen co se rychlost jeho auta ve městě přehoupla přes 50 km/h, systém začal zvukem upozorňovat. Na druhou stranu, potom jel po dálnici a systém mu zpočátku doporučoval, aby jel 90 km/h, přičemž na našich dálnicích je povolená rychlost 130. Dokonce mu prý auto samo zabrzdilo, což moderátor absolutně nečekal, a podle něj by to stejně měl i řidič za ním, který by v tom nejlepším případě do něj jen zezadu narazil.

Hejda toto nové nařízení jednoznačně neschvaluje a z hlediska bezpečnosti při řízení ho považuje za nebezpečné. Stejný názor na to má i bývalý automobilový závodník a miliardář Richard Chlad, který Hejdovo video zveřejnil i na svém profilu s žádostí na nějakého autotronika, který by systém dokázal vypnout.

A jaký názor máte vy na omezovač rychlosti? Je samozřejmě důležité, aby lidé maximální předepsanou rychlost dodržovali, rozhodně se zde nejedná o to, aby bylo legitimní výrazně překračovat rychlost. Kdo z vás vždy jede přesně 50 a nikdy ani o kilometr v hodině víc?

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/auto-nova-auta-v-eu-musi-mit-omezovace-rychlosti-vetsina-uz-je-ma-ale-casto-chybuji-40403032

Instagram

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz