Hlavní obsah
Aktuální dění

Nezodpovědné chování odmítačů evakuace: Přitom mohou být finančně potrestáni. Měli by platit výjezd?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Crash0007, CC BY-SA 3.0.

Pohled rozvodněnou řeku Labe v Ústí nad Labem v roce 2013

Už několik dní se zejména východní část České republiky potýká se záplavami, jejichž oběti je často popisují jako mnohem horší než v roce 1997. Nezodpovědnost některých lidí ale životy ohrožuje také.

Článek

Řeč je o lidech, kteří i po důrazných apelech záchranných složek odmítli opustit své domovy a odejít nebo odjet buď do evakuačních center, nebo k příbuzným do jiných měst. Takové případy byly zaznamenány jak na zatopeném Jesenicku, tak Opavsku. Takovým lidem přitom může hrozit až 100 tisícová pokuta.

„V sobotu hasiči řešili případ v Jeseníku, kdy zachraňovali dva lidi ze střechy domu, či v Rapotíně, kde osmdesátiletý muž odmítl opustit svůj domov, a poté, když již sám nebyl schopen z domu odejít, visel na plotě a čekal na záchranu hasičů na člunu,“ popsala jeden z případů krajská mluvčí pro zpravodaj iDnes. Starostka Jeseníku dodala, že ji velmi mrzí chování lidí, jako výše zmíněný muž, protože právě tito lidé pak po zhoršení situace naráz volali a prosili o pomoc.

Jejich záchrana ale dost často ohrožuje životy samotných záchranářů. Proud vody byl už hodně silný, takže museli použít vrtulník a lidi zachraňovat přímo z oken přes střechy. Celkem prý takto zachránili asi padesát lidí. Jejich argumenty pro odmítnutí evakuace jsou často k smíchu - za domem mám na svahu boudu, mám nasmažené řízky nebo zvládli jsme to v roce 1997, dáme to i teď.

Na Opavsku zase lidé sázeli na spolehlivost panelových domů. Z přízemí se stahovali do vyšších pater a odmítali budovy opustit nebo i přesto zůstávali ve svých bytech v nižších patrech, informuje článek na webu Seznam Zprávy. Podle záchranářů lidé často na jejich výzvy reagovali agresivně. Sice chápou, že opustit vlastní domovy může být pro některé lidi těžké, ale oni si vůbec neuvědomují, že ohrožují nejen svoje životy a svých rodin, ale také životy záchranářů.

Možná teď budu znít trochu necitelně, ale tito lidé by měli výjezdy záchranných složek navíc hradit ze svého. Právník Tomáš Nahodil si však na žádný takový případ nevzpomíná. V rozhovoru pro Radiožurnál však zdůraznil, že neuposlechnutí výzvy k evakuaci může být postihnuto až sto tisícovou pokutou. Postih hrozí i povodňovým kaskadérům, kterých se během posledních dní několik objevilo. Částka sice sahá jen ke dvaceti tisícům.

Ministr Vít Rakušan ale na svém profilu na síti X napsal, že záchrana kaskadéra na úkor někoho jiného, který pomoc skutečně potřebuje a nedostal do nebezpečné situace vlastním přičiněním, je považována za přestupek, který se trestá zmíněnou sto tisícovou pokutou. Znovu tedy vyzval lidi, aby nekomplikovali práci záchranářům. „Evakuujte se z ohrožených oblastí. Chápu, že je mnohdy těžké opustit svůj domov, ale musí to být. Děkuji všem zasahujícím, kteří to nemají lehké. Nejen kvůli vodě, ale někdy bohužel i kvůli nezodpovědným lidem,“ připsal ke krátkému videu, kde se baví přímo s hasiči.

Zdroje: Seznam Zprávy, iDnes, X, Radiožurnál

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz