Hlavní obsah
Umění a zábava

Rozmanitý casting, tak se tomu dnes říká. Nevyhne se ani seriálovému Harry Potterovi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gwydion M. Williams, CC BY 2.0

Obálka knihy Harry Potter a Kámen mudrců

Seriálová verze filmů o brýlatém čaroději s jizvou ve tvaru blesku na čele je velmi očekávaným, ale zároveň obávaným počinem. Společnost HBO vyhlásila oficiální casting na první sérii, tak zvaný rozmanitý.

Článek

Jasnou podmínkou je to, že děti musí pocházet z Velké Británie nebo Irska a musí být staré v rozmezí od 9 do 11 let. Ty další podmínky jsou právě ty rozmanité. „Zavázali jsme se k inkluzivnímu a rozmanitému castingu,“ cituje oznámení časopis Variety. „Do každé role prosím přihlaste kvalifikované umělce bez ohledu na etnickou příslušnost, pohlaví, zdravotní postižení, rasu, sexuální orientaci, genderovou identitu nebo jakýkoli jiný zákonem chráněný důvod, pokud není výslovně uvedeno jinak.“

„Připravte si prosím krátkou báseň nebo příběh podle vlastního výběru. Může to být z vaší oblíbené knihy, báseň, kterou máte rádi, monolog z divadelní hry nebo něco, co jste sami vytvořili. Prosím, nic z „Harryho Pottera“. Používejte, prosím, svůj vlastní přízvuk. Maximálně 30 vteřin!“ pokračuje oznámení. Dále pak mají děti nahrát druhé video, kde řeknou něco o sobě - kde bydlí, kdy se narodily atd., a také si mají vybrat k popisu nějaké člena rodiny, přítele nebo domácího mazlíčka.

Zájemci mohou své nahrávky zasílat až do 31. října 2024 a seriál by se měl začít natáčet v Británii příští rok. Datum uvedení zatím není známé, ale počítá se s natáčením až do roku 2026. Jsme tedy velmi zvědaví, jaké děti nakonec casting vyhrají. Na následujícím obrázku si můžete připomenout, jak vypadalo obsazení původní potterovské série. Castingy v posledních letech jsou známé tím, že tvůrci se velmi snaží o to, aby ve filmech nebo seriálech byly zastoupeny různé rasy. Někdy je to ale spíš ke škodě.

Jako připomínku můžeme použít nejnovější fantasy sérii Prsteny moci, což je odnož ze světa Pána prstenů stvořeného J.R.R. Tolkienem. Výběr lidí do jednotlivých rolí se často setkává s kritikou. Jak se obsazování změnilo, krásně ukazuje tento příspěvek na Facebooku. Od té doby, co Netflix a vlastně i ostatní produkční společnosti začaly propagovat tuto rozmanitost, se někde objevil argument ohledně elfů tmavé pleti - Tolkien prý nikde vysloveně nepsal, jaké barvy kůže se ve Středozemi objevují. To je sice dost možné, on v té době, kdy knihy psal, měl totiž jiné starosti, ale je snad jasné, že když píše o světlovlasém, sličném elfovi, nemůže mít nepoddajné černé kudrny a výrazný předkus.

Rozhodně vůbec neodsuzuji castingy lidí různých ras, typů atd., jen by se měli obsazovat rozumně. Například černošská Hermiona v divadelní hře Harry Potter a Prokleté dítě je za mě v pohodě. Jen si vzpomeňte na Hermionin popis v knize od J.K. Rowlingové. Děvče s hustými kudrnatými vlasy a výraznými předními zuby. Jestli si Rowlingová představovala zrovna černošku, těžko říct. Každopádně s obsazením divadelní role je srovnaná a to je to hlavní.

Otázkou je, jak moc bude mluvit do obsazování dětí do potterovského seriálu zvlášť, když HBO vydalo oznámení o rozmanitosti. Spisovatelka má ohledně genderu jasné názory, které ji bohužel poslaly na okraj dnešní přecitlivělé společnosti. I tak ale dostala šanci u natáčení být. Jak by taky ne, když seriál bude věrnou adaptací jejích knih.

Celkem by měl mít sedm řad, přičemž celá jedna řada se bude věnovat jedné knize. Dá se předvídat, že jedna řada bude obsahovat 8 dílů, jak je to dnes zvykem. Tak se nechme překvapit, doufejme, že příjemně, jaké tváře budou nově reprezentovat celosvětově úspěšnou značku Harry Potter.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz