Hlavní obsah
Umění a zábava

Soud mezi Jiřím Strachem a divadlem Karlín: V muzikálu jsou okopírované části z jeho pohádky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Draceane, CC BY-SA 4.0

Už málokdo si dovede představit Vánoce bez už dvou pohádek Anděl Páně, které má pod taktovkou režisér Jiří Strach. Scénář k té první tehdy napsala Lucie Konášová.

Článek

Stejně tak napsala scénář ke stejnojmennému muzikálu Hudebního divadla Karlín. Autorem muzikálu je Ondřej Brzobohatý a mezi ním a Jiřím Strachem teď panuje napjatá atmosféra.

Muzikál byl představen v říjnu minulého roku a v té době s tím byl Jiří v pohodě. Podle informací webu Expres ale letos v lednu upozorňoval na to, že s ním vznik adaptace nikdo nekonzultoval. Divadlo tak zřejmě jednalo pouze se scénáristkou oblíbené pohádky a na Jiřího zapomnělo, jak se domnívá zdroj z filmového prostředí, který se ke třenici vyjádřil v jiném článku webu Expres.

Jiří byl totiž nucen podat na divadlo žalobu kvůli okopírovaným scénám z pohádky. Podle toho, co píše web Super, se měl Jiří snažit s divadlem jednat, divadlo se k tomu však stavělo odmítavě. Aby dosáhl svého, rozhodl se podat žalobu u Městského soudu v Praze. Zástupci divadla si ovšem nemyslí, že by Strach měl mít nějaká výsadní práva. „I když Hudební divadlo v Karlíně nárok pana Jiřího Stracha neuznává, rozhodlo se do soudního vyřešení jeho údajných nároků vypustit jím zpochybněné pasáže a muzikál uvádět v pozměněné podobě,“ stojí v tiskovém prohlášení divadla.

Redakce Expresu kontaktovala také autora muzikálu, tedy Ondřeje Brzobohatého. Toho reakce Jiřího dost zaskočila. „Jirka mě před něčím takovým vůbec nevaroval, nerozumím tomu. Snažím se to ale brát s nadsázkou. Zvládl jsem mučednici, poradím si i s inkvizitorem,“ řekl hudebník. Mučednicí má zřejmě být jeho bývalá manželka Kuchařová, se kterou se momentálně také soudí. Někteří zdroje se showbyznysu dokonce tvrdí, že právě Kuchařová může stát v pozadí soudního procesu mezi divadlem a Strachem. Podle všeho jsou s Kuchařovou blízkými přáteli.

To ale Strach razantně odmítá. „Celý problém se táhne od roku 2019, kdy si HDK (Hudední divadlo Karlín, pozn. redakce) zaregistrovalo ochrannou známku na jméno mých filmů Anděl Páně. O snaze parazitovat na mých úspěšných filmech ať si každý udělá obrázek sám,“ reagoval režisér na domněnky.

Divadlo Karlín je tedy nuceno pozměnit některé části muzikálu. Svým věrným divákům ale garantuje, že tím nebudou ochuzeni o zážitek, který si z představení odnášeli za poslední uplynulé měsíce.

Zdroje: Super, Expres, oficiální stránky HDK

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz