Hlavní obsah
Lidé a společnost

Uběhlo 19 let od smrti Michala Velíška. Jeho odkaz hrdinství si stále připomínáme

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Esteban López, Unsplash

Hrdiny potkáte, když to nečekáte

V pátek 13. září uběhlo už 19 let od smrti střihače televize Nova, Michala Velíška. Že je vám to jméno povědomé? Jeho odkaz totiž stále žije v podobě cen za statečnost a hrdinství.

Článek

Ceny Michala Velíška jsou každoročně udělovány už od roku 2006 Nadací ADRA a televizí Nova. Michal Velíšek se totiž v roce 2005 nevědomky stal hrdinou, jež zachránil život cizí ženy. Jeho pomoc se mu však stala osudnou. Při procházce s kočárkem po Karlově náměstí v Praze upoutala jeho pozornost žena, která byla ohrožována opilým a ozbrojeným mužem.

Že má muž v ruce zbraň, Michal netušil. „Slečno, potřebujete pomoc?“ zeptal se podle zpravodaje iDnes, načež vrah Lubina vytáhl zbraň zpoza ženiných zad a dvakrát na něj vystřelil. Kulky ho zasáhly do jater a ledviny. Svým zraněním Michal později v nemocnici podlehl. Vrah Lubina byl dopaden o tři týdny později v Praze 9 - Klánovicích. Odsouzen byl na 25 let vězení, jak píše web iRozhlas.

Michal Velíšek byl později in memoriam vyznamenán medailí za hrdinství. Tím se odstartovalo každoroční oceňování hrdinů, mezi které mohou patřit jak dospělí, tak i děti nebo senioři. Je neskutečné, kolik dětí bylo za posledních 18 ročníků oceněno. Nejmladšímu dítěti byly 4 roky a nejstaršímu 16 let. Celý výčet hrdinů dětských i dospělých si můžete prohlédnout zde na oficiálních stránkách Nadace ADRA.

V rychlosti jen můžu připomenout loňský příběh zpěváka Michala Hrůzy, o kterém se v médiích dost psalo a který pomohl dopadnout třiadvacetiletého mladíka. Nebezpečný muž na ulici bezdůvodně napadl čtyři ženy a udeřil je pěstí do tváře, pátou obětí se stala Hrůzova žena. Michal se rozhodl mladíka pronásledovat, chytil ho a na ulici zalehl. Držel ho až do příjezdu policie. Později se ukázalo, že mladík měl v batohu čtyři nože. Byl umístěn do psychiatrické léčebny, kde ale nakonec spáchal sebevraždu.

28. října odstartuje hlasování pro letošní hrdiny, jejichž příběhy můžou lidé posílat na mailovou adresu nadace nebo vyplnit formulář do 30. září. Tak jestli máte ve svém okolí nějaké hrdiny, dejte o nich vědět. V dnešní době je hezké povědomí o tom, že ještě existují stateční, nelhostejní lidé s nezištnými úmysly.

Zdroje: iDnes, iRozhlas, Nadace ADRA

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Michal Velíšek
Nadace ADRA

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz