Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zasloužilá matka Žilková o výchově dětí: Byla jim naprosto odevzdaná, vztahy to nevydržely

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Show Jana Krause, FTV Prima, CC BY 3.0

Herečka Veronika Žilková se stala dalším VIP hostem podcastu Agáta a Ornella, který se pravidelně vysílá na platformě HeroHero.

Článek

Hlavním tématem bylo, jak Veronika zvládala péči o 6 dětí, práci a péči také sama o sebe. Jak Agáta, tak i Ornella má tři děti a přiznávají, že péče „jen“ o ně bývá často náročná.

Veronika hrála už ve velmi mladém věku, zpočátku hlavně v divadle. Brala to jakousi formu odpočinku od běžného dne s dětmi. Často proto po večerech nebývala doma, jak vzpomínala i její prvorozená Agáta Hanychová. Tento čas se ale Veronika snažila všem dětem vynahradit společně stráveným časem mimo domov. Prostě se všichni sbalili, někam odjeli a utvářeli si krásné vzpomínky. Veronika totiž až ve svých 60 letech přišla na to, že celý život v péči o děti řešila zbytečné malichernosti. Jestli je uklizeno, jestli je dítě čistě oblečené, peskování dětí atd.

Nejdůležitějším se pro ni stal právě ten čas strávený mimo domov, „bordel za dveřmi“, jak sama uvedla. Protože až nakonec člověk bude umírat, nebude vzpomínat na to, jestli mělo dítě srovnané boty, jestli byla naplněná myčka, ale na to, že spolu jako rodina například strávili čas u moře na nádherné pláži. Veronika proto apeluje na ostatní matky, aby myslely také na sebe, aby ne všechen svůj čas věnovaly jen dětem, protože ony budou větší část svého života stejně žít bez matek. Podle ní je důležité, aby děti měly doma matkou šťastnou a ne upracovanou a uhnanou.

Přiznává, že právě tak ona sama žila. Když konečně přišla na to, že práce není to hlavní, snaží se své zkušenosti předat Agátě, která se ale bohužel zhlédla v jejím nedokonalém příkladu. Jakmile má trochu volného času, pracuje, uklízí, hned, jak to dodělá, běží pro děti, aby neměla pocit, že jsou někde odložené, třeba ve školce. Veronika je toho názoru, že dokud má ta instituce otevřeno, děti by v ní měly být. V žádném případě se pro ně nejedná o žádný trest, ale o možnost utvářet si vlastní vzpomínky, zážitky s kamarády. Důležitá pro ně je jistota na blízku, tedy matka, která přijde.

Když si podcast poslechnete, zjistíte, že Veronika má velmi příjemný hlas a dokáže o takových věcech velice krásně mluvit. Koneckonců, má za sebou několikaletou zkušenost z výchovy 6, chvíli i 7, dětí. A právě děti a také práci Veronika stavěla na první dvě místa. Na těch třetích byli umístěni její tři manželé, z nichž ani jeden jí nestál za to, aby s ním trávila víc času. Také proto ty vztahy ztroskotaly. Samozřejmě důvody byly i jiné.

První manžel, režisér Jiří Hanych, ji podvedl a to vedlo hned k rozvodu. Přiznala, že dnes už by se po takovém prvním uklouznutí nerozváděla. Druhý manžel, Marek Navrátil, byl alkoholik, nezodpovědný, nevěrník, ale Agáta, Vincent a Cyril ho měli velmi rádi a jeho náhlou smrt oplakali. Sice si nakonec zahýbali oba, ale láska k němu byla silnější. O manželství se Stropnickým pronesla, že nikdy nenaplnila jeho představu manželky politika.

A proto Veronika ještě několikrát během rozhovoru zopakovala, že je důležité, aby si matka urvala trochu času jen sama pro sebe. Bude pak mnohem snazší chtít trávit čas jen s partnerem nebo manželem. Pokud jste odběrateli podcastu Agáta a Ornella, určitě si tenhle díl pusťte. Veronika odtajnila spoustu věcí ze svého mateřského i osobního života, který se s ní příliš nemazlil.

Zdroje:

podcast Agáta a Ornella

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz