Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česká zlodějna šla dějinami - nejen Lichtenštejnům byl majetek zabrán neoprávněně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně tak bez právního základu byl vytvořen speciální zákon Lex Schwarzenberg, na jehož základě byly vyvlastněny majetky schwarzenbergské primogenitury - oba tyto zásahy do vlastnických práv jdou na vrub prezidenta Beneše.

Článek

Ale zkusme se podívat hlouběji do dějin, do „zlatého období“ prezidenta Masaryka! Zcela bez právního základu byl vyvlastněn majetek Hohenbergů, dětí arcivévody a následníka trůnu Františka Fedinanda d´Este a jeho manželky, pocházející z českého šlechtického rodu Chotků. Zabrání, provedené naprosto nevybíravým způsobem, bylo prezentováno jako vyvlastnění habsburského majetku, přitom bylo naprosto jasné, že potomci z morganatického sňatku nebyli příslušníky Habsburského arcidomu.

A když se dnes rozhlédneme, co vidíme? Majetky všech tří neoprávněně vyvlastněných rodů patří k těm nejkrásnějším historickým pokladům, kterými se chlubíme. O tom, jak jsme k nim přišli, v případě Hohenbergů a Scwarzenbergů dnes už jen cudně mlčíme a já děkuji knížeti z Lichtenštejna, že aspoň on bojuje za to, aby i u nás platilo právo.

Helena Dvořáková

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám