Hlavní obsah

Prezident Klaus a pero: Kuriózní incident, který obešel svět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/pra%C5%BEsk%C3%BD-hrad-most-%C5%99eka-m%C4%9Bsto-6349140/

V dubnu 2011 se na internetu rozšířilo video zachycující tehdejšího českého prezidenta Václava Klause, jak během státní návštěvy v Chile vypadá, že si nenápadně ukládá do kapsy ceremoniální pero.

Článek

Co se přesně stalo?

Během tiskové konference v prezidentském paláci v Santiagu de Chile Václav Klaus obdržel protokolární pero jako dárek. Během projevu prezidenta Piñery bylo na záznamu vidět, jak Klaus pero zkoumá, a poté jej nenápadně vkládá do kapsy saka. Toto video se rychle stalo virálním a vyvolalo mnoho humorných i kritických komentářů.

Reakce veřejnosti a médií

Video z incidentu se rychle rozšířilo na sociálních sítích a v médiích po celém světě. Mnoho lidí se domnívalo, že prezident Klaus pero ukradl. Česká média, stejně jako zahraniční, se incidentu hojně věnovala a událost se stala předmětem mnoha vtipů a parodií.

Oficiální reakce

Prezidentův mluvčí Radim Ochvat incident bagatelizoval a vysvětlil, že šlo o běžný protokolární dárek, který si prezident Klaus mohl ponechat. Prezident sám později v rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že pero nebylo cenné a že podobná pera jsou běžně dávkována při oficiálních návštěvách. Dále dodal, že si pero vzal jako suvenýr a že celá záležitost byla zbytečně nafouknuta.

Následky a dozvuky

I přes oficiální vysvětlení zůstala událost jedním z nejznámějších momentů prezidentského úřadu Václava Klause. Incident se stal symbolem pro jeho kritiky, kteří jej použili jako příklad jeho kontroverzního a někdy nevhodného chování. Na druhé straně někteří Klausovi stoupenci incident vnímali jako zbytečně přehnaný a jako pokus poškodit prezidentovu pověst.

Incident s perem zůstane pravděpodobně v paměti veřejnosti jako jeden z kuriózních okamžiků moderní české politické historie. Ukazuje, jak rychle může i malý moment během oficiální události získat celosvětovou pozornost a jak různé kultury a média interpretují a reagují na podobné situace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz