Hlavní obsah

Tajemství pražských podzemí: Skryté světy pod starobylým městem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/ulice-z%C3%A1pad-slunce-budova-m%C4%9Bstsk%C3%BD-7544046/

Praha je známá svou bohatou historií, nádhernou architekturou a malebnými uličkami. Podzemí Prahy je komplexní sítí sklepů, chodeb, starobylých studní a tajných místností, které čekají na objevení.

Článek

Staroměstská radnice a její tajemství

Podzemí Staroměstské radnice je jedním z nejznámějších a nejdostupnějších podzemních prostor v Praze. Toto místo je plné sklepů a chodeb, které byly v minulosti používány jako vězení a mučírny. Během středověku zde byli vězněni političtí vězni a zločinci, kteří čekali na svůj soudní proces.

Jedním z nejznámějších příběhů je legenda o Golemovi, který měl být vytvořen rabínem Löwem, aby chránil pražskou židovskou komunitu před nebezpečím. Podle pověsti byl Golem uložen k odpočinku v podzemí Staroměstské radnice, kde měl čekat na svůj další úkol. Někteří lidé věří, že jeho tělo je dodnes skryto v jedné z tajných místností pod radnicí.

Podzemní labyrint pod Pražským hradem

Podzemí Pražského hradu je stejně fascinující jako jeho nadzemní část. Pod hradem se nachází rozsáhlá síť chodeb a sklepů, které sloužily k různým účelům v průběhu staletí. Byly zde skladovány zásoby, tajné chodby umožňovaly únik v případě nebezpečí a některé části byly využívány jako vězení.

Jednou z nejzajímavějších částí podzemí hradu je starobylá studna, která měla zásobovat hrad vodou v době obléhání. Podle legendy byla studna tak hluboká, že sahala až do podsvětí. Někteří lidé tvrdí, že slyšeli záhadné zvuky a viděli nevysvětlitelné jevy v blízkosti studny, což přidává na tajemnosti tohoto místa.

Podzemí Vyšehradu: Místo plné legend

Vyšehrad, starobylá pevnost a jedno z nejstarších osídlených míst v Praze, má také své podzemní tajemství. Podzemí Vyšehradu je plné starých chodeb a sklepů, které byly používány k různým účelům v průběhu staletí.

Jedna z nejznámějších legend spojených s Vyšehradem je příběh o kněžně Libuši, která měla předpovědět slávu Prahy a jejího hradu. Podle pověsti jsou pod Vyšehradem skryty poklady, které čekají na svého objevitele. Mnoho hledačů pokladů se pokusilo najít tyto skryté poklady, avšak bez úspěchu.

Podzemní kostely a krypty

Praha je také známá svými starobylými kostely a jejich podzemními kryptami. Jednou z nejznámějších je krypta pod kostelem sv. Jakuba na Starém Městě. Tato krypta je plná starobylých hrobek a pozůstatků, které nabízejí fascinující pohled do minulosti.

Jedním z nejzajímavějších příběhů spojených s touto kryptou je legenda o zloději, který se pokusil ukrást cenný kalich z oltáře. Podle pověsti byla jeho ruka zázračně přilepena k kalichu a musela být odseknuta, aby zloděj mohl být osvobozen. Od té doby prý jeho ruka visí v kryptě jako varování pro ostatní.

Závěr

Podzemí Prahy je plné tajemství, která čekají na objevení. Tyto skryté světy nabízejí fascinující pohled do historie města a jeho legend. Ať už jste milovník historie, dobrodruh nebo jen zvědavý cestovatel, návštěva pražského podzemí vám poskytne nezapomenutelné zážitky a přiblíží vás k tajemstvím tohoto nádherného města.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz