Hlavní obsah
Internet a technologie

Nejhorší dostupnost internetu je v Olomouckém kraji!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Zvýšit dostupnost internetu v Olomouckém kraji je jedním z cílů koalice HLAS pro náš kraj, která se bude v září ucházet o hlasy voličů v krajských volbách. Dostupnost internetu je podle ní klíčová.

Článek

Český statistický úřad uvádí ve svém mezikrajském srovnání, že podíl domácností s připojením na internet činí v České republice 85,4 procenta. Nejméně připojených domácností je v Olomouckém kraji, a to pouze 80,5 procenta. „Z těchto dat vyplývá, proč v řadě parametrů Olomoucký kraj zaostává za ostatními regiony. Je také zřejmé, že bez větší dostupnosti k internetu nelze zvýšit kvalitu života v kraji. Týká se to zejména severních částí kraje a venkova,“ uvedl lídr kandidátky Pavel Šaradín. Přístup k internetu je považován v zásadě za lidské právo. Nepostradatelnost internetu je dána tím, že je důležitý nejen jako zdroj informací a vzdělávání, ale je takém pracovním prostředím, podílí se na zvyšování produktivity práce a umožňuje přístup k digitálním službám a veřejné správě. Výzkumy ukazují, že pokud lidé přístup k internetu nemají, zvyšují se tím ekonomické a sociální nerovnosti. Jeho důležitost v poslední době narostla a část zaměstnanců prostřednictvím sítě pracuje z domova.

Digitální program pro Evropu obsahuje čtyři základní cíle, které mají být dosaženy do roku 2030. Zde se mj. uvádí, že „veškeré klíčové veřejné služby by měly být dostupné online; všichni občané by měli mít přístup ke své elektronické zdravotnické dokumentaci; a 80 % občanů by mělo používat elektronickou identitu“. To jen zdůrazňuje důležitost dostupnosti internetu v příštích letech.

V Programovém prohlášení Rady Olomouckého kraje, kterou tvoří koalice Pirátů s hnutím STAN, ODS a Spojenců pro Olomoucký kraj, se píše o podpoře vysokorychlostního internetu a rada slibuje, že při podpoře „návrhu řešení Smart-region budeme vycházet z reálných potřeb obyvatel kraje“. Za reálnou potřebu přístup k internetu určitě považovat lze. „Kraj může podporovat chytrá řešení, digitalizovat své služby, ale nejdříve by se měl postarat o to, aby lidé měli kvalitní přístup k internetu, zejména vysokorychlostnímu,“ uvádí lídr kandidátky Pavel Šaradín. Současný hejtman Josef Suchánek (Starostové a nezávislí) v povolebních rozhovorech dostupnost internetu uvedl v roce 2020 jako svou prioritu: „…v oblasti regionálního rozvoje považujeme za důležité například budovat vysokorychlostní internet po celém kraji. Ten pomůže lidem získat lépe placenou práci i v těch nejzapadlejších koutech našeho kraje.“

„Krajská koalice však tento úkol podcenila a svůj slib si neplní, to jednoznačně ukazují data. Jak se dříve podporovala oprava chodníků, vodovodů, výstavba čističek odpadních vod, dnes je prioritou internet. Bez něj si nelze přestavit žádné inovace,“ upozornil Šaradín. Proto patří k hlavním programovým cílům kandidátky HLAS pro náš kraj zvýšení dostupnosti internetu a podpora vysokorychlostního internetu. Toho chce dosáhnout především lepší koordinací projektů podporujících budování vysokorychlostní sítě, které jsou financovány z veřejných peněz, spoluprací se starosty a důsledným využíváním dotací, zejména z ministerstva průmyslu a obchodu.

Koaliční kandidátka spojuje zkušené politiky z regionu, kteří několikrát úspěšně prošli volbami a mají obrovskou podporu mezi lidmi, lokální osobnosti a odborníky z různých oblastí, od zdravotnictví, vzdělávání, bezpečnost až po zemědělství a výzkum. Volební kampaň bude stavět na silném programu a osobnostech. Kandidátku vede do voleb vysokoškolský učitel Pavel Šaradín z Univerzity Palackého, na druhém místě je primářka Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc Dana Galuszková. V první desítce kandidátky je sedm lokálních politiků ze všech okresů Olomouckého kraje, na dalších místech jsou například starostka Loštic Šárka Havelková Seifertová, zastupitelka obce Libina Lada Cinegrová, advokátka a místostarostka Velké Kraše Šárka Zapletalová či starosta Bochoře Tomáš Volek.

Olomouc, 10. 7. 2024

Zdroj: Český statistický úřad, Programové prohlášení Rady Olomouckého kraje a Hanácký Večerník (https://www.hanackyvecernik.cz/rozhovory/politika/novy-hejtman-suchanek-budeme-muset-setrit-a-zacneme-hned-u-sebe, 29. 10. 2020)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám